Největší velkopěstírny marihuany v Česku

Češi patří k největším konzumentům marihuany na světe. Kde se ale marihuana na českém trhu bere? V česku ovládli černý trh s marihuanou zejména Vietnamci. Tento byznys dobře ovládají, čemu nasvěčuje také množství objevených vietnamských velkopěstíren.

Že počet pěstíren i množství pěstovaných rostlin stále roste dokazují i statistiky Policie ČR. Rok 2012 je na odhalené velkopěstírny obvzláště úrodný. Ročně jsou odhaleny desítky pěstíren konopí, nejvíce v bytech.

Letos byla ale odhalena doposud největší velkopěstírna marihuany v české historii.

Největší česká velkopěstírna - 5600 rostlin

Zatím největší českou pěstírnu oblevila policie v červnu 2012 na Chomutovsku. Při policejní opreraci s názvem Dukla čekalo na policisty překvapení. Celá akce až po razii trvala několik měsíců. Za pěstování 5600 rostlin konopí obvinila policie 7 čechů a 6 Vietnamců. Na produkci téměř půl tuny marihuany v celkové ceně asi 40 minionů korun potřebovali pěstitelé velké množství elektřiny. Zdrojem energie byly dieselové agregáty.

O všechny rostliny se staral pouze jeden vietnamec, který byl v pěstírně vězněn svými kolegy. Denně dostával výtahovou šachtou jídlo a pití. Za celou skupinou stáli dva češi, kteří si odsedí každý asi 12 let vězení. 

Moravičany na Olomoucku - 3600 rostlin

Asi 14 dní před sklizní většiny rostlin vtrhla po delším sledování do velkopěstírny v Moravičanech na Olomoucku Policie. Našla zde asi 3600 rostlin. V souvislosti s pěstováním zadržela šest Vietnamců, kteří si dali na stavbě velkopěstírny opravdu záležet. Objekt bývalé fabriky na nábytek byl hermeticky uzavřen aby neunikal zápach. Uvnitř bylo asi 30 stupňů. V objektu se nacházely místnosti s rostlinami v různé výšce včetně sušících místností. Jako u většiny případů prozradily velkopěstírnu nadměrné účty za elektřinu. Záloha na elekřinu se pohybovala kolem 450 tisíc. Celková hodnota zadržené marihuany byla vypočtena asi na 10 milionů korun. Hodnota pěstitelského vybavení na odhadem na 2,5 milionu. 

Pěstírna v Ústí nad Labem - 3000 rostlin

V dubnu 2008 našla Policie na severu Čech rozsáhnou velkopěstírnu. Devítičlenná skupina vietnamců vyvážela výpěstky také za hranice, především do Německa a Holandska. Společně s rostlinami bylo objeveno také 50 Kg sušené marihuany. Národní Protidrogivá Centrála pracovala na případu s krycím názvem Rákos přibližně půl roku. Cizinecká policie zadržela také tři dealery, kteří drogu vyváželi do zahraničí.

Pěstírna v pražských Horních Počernicích - 2000 rostlin

Neoprávněný odběr elekřiny v lednu 2010, na který upozornil zaměstnanec energetiky, byl příčinou objevení jedné z největších pražských velkopěstíten. Na místě bylo nalezeno 2000 rostlin. Šestice asiatů byla zadržena ráno, když přišla hlídka prozkoumat zdroj možného nelegálního odběru elektřiny. Špičově vypavená pěstírna na statku v Horních Počernicích vyprodukovala tolik marihuany, že ji musela policie odvážet dva dny. Šestice byla obviněna nejen z výroby a držení drog, ale také z krádeže. Neoprávněným odběrem elektřiny vznikla Pražské energetice škoda asi jeden milion korun. Tolik podle mluvčího Energetiky spotřebuje i menší vesnice.

Největší pěstírna na Zlínsku - 1618 rostlin

Doposud rekordní zlínská pěstírna byla objevena v červenci 2012. Na opuštěné farmě poblíž Kroměříže, v Jankovicích, začala 26. června tohoto roku nebývalá policejní akce. Na místě byl zadržen třicetiletý "zahradník" , který se staral o 1618 rostlin. Ve statku žil a měl zde jídlo a pití na celé týdny. Další tři muže v souvislosti s případem zadržela policie později. Výpěstky z farmy v celkové hodnotě až 12 milionů korun zajistili policii ve zlínském kraji doposud rekordní zátah. K objevení velkopěstírny přispěl zejména "zápach", který se linul po blízkém okolí. Velmi jasnou stopou ale byly účty za elekřinu, které měsíčně přesahovaly 120 000 Kč. 

Velkopěstírna přímo v centru Ostravy - 1500 rostlin

Přímo v centru města objevila policie na začátku roku 2012 velkopěstírnu, která ukrývala odhadem 1500 rostlin konopí a asi 600 mladých řízků. Na místě bylo zabaveno také asi 2kg sušené marihuany. Za výpěstkem stojí dva vietnamci a jeden čech. Pravděpodobně však nejde o "investory" celé pěstírny, pouze o zahradníky a dealery. Po prodeji by se celkové výdělky pěstitelů vyšplhaly na nějakých 10 milionů odhaduje policie. Pozoruhodné bylo ale umístění high-tech pěstírny, která byla situována přímo v centru ostravy pouze stovky metrů od krajského policejního ředitelství!

Víte co prozradí většinu českých malopěstíren #konopí? a) spotřeba elektřiny b) udání c) zápach (vůně) d) Google Earth :) ::ínádu

— Semena-marihuany.cz (@semenamarihuany) March 18, 2014

  • Články z kategorie Pěstování mají pouze informační charakter. Nemají za cíl vybízet k pěstování ani šíření konopí jako drogy, ale vytvářet osvětu léčebného konopí.

Vydáno: 01/03/13