Konopí, Bitcoin a Budoucnost

  • Blockchainová společnost má v plánu transformovat business model celého sektoru léčebného konopí v Austrálii

Takzvaný blockchain – technologie stojící za momentálním fenoménem kryptoměn jako je dnes již veleznámý Bitcoin, který nedávno překročil masivní hranici hodnoty 10,000 USD za jeden Bitcoin a stal se tak na moment předmětem diskuzí po celém světě. Technologie jako je Bitcoin, Ethereum nebo Litecoin jsou momentálně obrovskou výzvou vývojářů a zároveň velikou nadějí pro byznys, technologický pokrok i ekonomiky dnešního světa.

Právě pomocí blockchainu má v plánu jedna z předních společností zaměřených na vývoj aplikací pro konopný byznys, Global Cannabis, uvést na scénu nový blockchainový software s účelem implementace do průmyslového sektoru léčebného konopí.

Síla blockchainu spočívá hlavně v jeho decentralizované, veřejně přístupné formě transakcí a veřejně přístupné účetní knihy. Blockchain je momentálně napříč technologickou komunitou přirovnáván svým potencionálním dopadem na společnost k vynálezům jako je první tiskárna, spalovací motor nebo dokonce samotný internet.

 

 

 

Blockhain X Bitcoin

Blockchain je technologií, na kterém jsou kryptoměny jako je například Bitcoin (jedna z mnoha momentálně vyvíjených kryptoměn) postaveny a to zejména proto, že blockchainová technologie umožňuje odstranit při peněžních transakcích působení třetích stran, jako jsou dnešní banky. Blockchain je tedy dá se říci veřejně přístupným, nezaměnitelným řetězcem transakcí, který umožňuje jednotlivým transakčním stranám vykonávat převody měn a hodnoty s absolutní odolností proti neoprávněné manipulaci.

Proponenti této technologie pevně věří, že blockchain naprosto a trvale transformuje způsob, jakým se provádí převody hodnoty a vykonávají smlouvy. Navíc se však horce diskutuje a zároveň pracuje na způsobech, jak blockchain implementovat například do daňových systémů či do zdravotnického sektoru, kde by účetní knihy založené na blockchainové technologii mnohonásobně zjednodušily jak uchovávání informací o pacientech, tak třeba i způsob předepisování léků.

Na druhé straně zde máme celou řadu kritiků, kteří považují celé nadšení okolo blockchainu za značně přehnané a v technologii nevidí mimo měny žádné další využití. Vypadá to, že největší obavy jsou zatím přítomny u potenciálních aplikací ve zdravotnickém sektoru a ochrany soukromých dat pacientů.

bitcoin, kryptoměny, konopí, potcoin, novinky

O čem píšeme

Konopí a Blockchain v Austrálii

Nadšenci i kritici budou zanedlouho moci vyhodnotit své pozice sledováním živé implementace blockchainové technologie v Austrálii, kde se bude testovat její využití v zdravotnickém sektoru léčebného konopí.

Australská odnož společnosti Global Cannabis plánuje spojit síly s firmou BuddingTech, která se zaměřuje na shromažďování kvalitních dat od pacientů léčících se konopím a jejich převodem do klinických studií, pomocí kterých se vědci snaží rozluštit, jak konopí využít pro maximální léčebné účinky. Spojením Global Cannabis a BuddingTech dojde k vytvoření specializovaného týmu softwarových vývojářů zaměřujících se na implementaci blockchainové technologie a umělé, digitální inteligence starající se o regulační procesy v sektoru medicínského konopí.

Jakmile Austrálie dokončí celý legalizační proces léčebného konopí, klinická data se stanou vysoce váženou komoditou pro společnosti zaměřující se na vývin efektivních léků založených právě na konopí. Úspěšné klinické studie jsou naprosto zásadní jak pro umožnění vypuštění konopných léků na trh, tak pro celkovou důvěryhodnost a bezpečnost finálního produktu.

Blockchainová technologie tedy dost možná bude mít v Austrálii zásadní dopad na prozatím velmi čerstvý průmyslový sektor léčebného konopí. Novodobý software by také pomocí velmi bezpečné účetní knihy s informacemi o pacientech mohl zabránit únikům produktů zaměřených na pacienty na černý trh.

Společnost Global Cannabis se již teď dívá i na další krok budoucí potencionální expanze. CEO společnosti, Brad Moore, chce na blockchainové technologii postavit v Austrálii první model konopného průmyslu a s tím pokračovat do dalších zemí. „Pokud založíme perfektně efektivní model schopný bezpečně uchovávat a pracovat s daty o pacientech a produktech v sektoru léčebného konopí, což je velmi složitá úloha, potom můžeme s tímto modelem sebevědomě expandovat do dalších pokročilých zemí, kde je využití léčebného konopí na vzestupu,“ vysvětluje svůj pohled na věc Moore.

Global Cannabis však není první konopnou společností, kterou napadlo využít blockchainovou technologii. V USA již nějakou dobu koluje takzvaný Potcoin, díky kterému probíhají transakce mezi pacienty léčícími se konopím a jednotlivými společnostmi vydávajícími konopné produkty.

Zdroj: 
Wilson, Joe. “Blockchain Company Aims to Transform Australia's Medical Cannabis Sector.” Leafly, 13 Sept. 2017, www.leafly.com/news/science-tech/blockchain-company-aims-to-transform-australias-medical-cannabis-sector.

Autor: Joe Wilson

 

  • Články z kategorie Aktuální témata mají pouze informační charakter. Nemají za cíl vybízet k pěstování ani šíření konopí jako drogy, ale vytvářet osvětu léčebného konopí.

Vydáno: 12/04/17