Chcete Investovat do Konopného Průmyslu? Zde je pár rad:

  • Investice do nadějného, konopného průmyslu jsou již nějakou dobu středem zájmu potencionálních investorů
  • Dnes se podíváme na názor jednoho z finančních analytiků zajímajících se o tento sektor 

„Zdravíme čtenáře! Jsem rád, že tu s vámi mohu sdílet svůj pohled na investování do konopí v sekci „Konopný kapitalista“, čtrnáctideník vycházející na serveru Leafly. Jsem akreditovaným finančním analytikem v Houstonu v USA a zajímám se o konopný průmysl od začátku roku 2013. Mým cílem je vždy pomáhat investorům s identifikací opravdových možností a to, aby se vyhnuli těm pouze zdánlivým.

Spousta se toho změnila za poslední čtyři roky. Počet těch lepších možností pro investory vzrůstá s každým dnem ruku v ruce se vzrůstem solidních podniků, které se angažují na konopném trhu a které jsou otevřeny investicím. To ovšem neznamená, že už na tomhle poli nejsou žádné nášlapné miny.

Strávil jsem pořádnou dobu jejich zdůrazňováním mým investorům na serveru „420 Investor“, který se zaměřuje na veřejně obchodované akcie a na portálu „New Cannabis Ventures“ , který se zabývá jak veřejnými, tak soukromými podniky.

Začnu s pár základními faktory, které by měly být zváženy před investováním do soukromé nebo veřejně obchodované společnosti.

Soukromá záležitost: Požadovaná akreditace

Investice do soukromých společností mohou být mnohem lepší investicí z hlediska hodnoty – výtěžku. Stinná stránka investice je, že investoři obtížněji prodávají své državy – jsou méně likvidní.

Tyto obchody jsou běžně dostupné pouze akreditovaným investorům – to znamená, že byste museli mít nejméně jeden milion dolarů v aktivech nepočítajíc váš domov, příjem 200 tisíc dolarů ročně jako jednotlivec a nebo příjem 300 tisíc dolarů ročně jako rodina. Jak jednou splňujete tyto požadavky, máte přístup k těmto obchodům, kde se nejmenší možná investice běžně pohybuje kolem 25 tisíc dolarů, i když za zvláštních okolností může být částka nižší, ale stejně tak i vyšší.

Získání přístupu k takovýmto obchodům není vůbec jednoduché, protože investiční banky, které jsou potřeba ke zprostředkování, se většinou staví odmítavě ke konopnému průmyslu. Lze se připojit k „Arcview Investor Network“ ( https://arcviewgroup.com/investment/ ), investiční skupině a to je jedna z cest, jak se vypořádat s touto výzvou. Tato skupina pořádá víkendové webináře, kde se od tří do pěti podniků přehazuje. Také pořádají čtvrtletní okružní turné po několika městech, kde jsou přítomni fyzicky. Arcview zastupuje přes 600 svých členů, kterým jsou takto nepřímo představovány předem prověřené společnosti, které shánějí investory. Právě přes síť Arcview velmi známé firmy jako Eaze a MJ Freeway získaly své první soukromé finanční prostředky.

investice, konopí, marihuana, burza

Veřejná cesta: Otevřeni všem

Pokud by jste chtěli investovat do veřejných společností, které jsou otevřeny komukoli a je u nich mnohem lehčí a rychlejší možnost zobchodování portfolia – jsou lividní, tak potom máte přes 550 různých možností. Tak právě tolik společností se obchoduje veřejně a právě tolik veřejně obchodovaných společností se pohybuje v konopném průmyslu.

Nečekejte, že je všechny najdete na mezinárodních burzách, jako třeba na NASDAQu nebo na NYSE. Téměř všichni americké konopné společnosti, které sleduji, se obchodují „přes pult“, což znamená, že je lze zakoupit třeba právě na místě nebo přes telefon, a ne na některé z hlavních burz. Mnohé z nich nekomunikují se „securities and exchange commisision“, což je vždy varovným signálem pro potenciálního investora.

Tento sektor, který se obchoduje „přes pult“ může být celkem nestabilní ve smyslu kolísání cen. Můj vlastní „Cannabis stock Index“ (https://www.newcannabisventures.com/cannabis-stock-index/) , který je obnovován každé čtvrtletí a v tuto chvíli je na něm sledováno 50 různých akcií, které splňují jisté kritérium rychlosti zobchodování a také cenové kritérium. Ty se vydali na zběsilou jízdu roku 2014, kdy Colorado otevřelo dveře konopí pro dospělé, které se začalo běžně prodávat. Index vzrostl sedmkrát během deseti týdnů, aby následně zase spadl zpět. V roce 2017, po počátečnímu posílení o 35%, ztratil okolo 44% své hodnoty, což ho nechává dole asi o 20%, zatím.

Jestli byste raději investovali do fondu, který investuje do konopí spíše než abyste jednotlivé investice vybírali sami, tak potom máte značně omezené možnosti. Objevil jsem jeden podílový fond (bohužel ho tu nezmíním), a také je tu jeden fond, který se obchoduje na burze, Horizons Marijuana Life Sciences Index ETF . Obchoduje se na burze v Torontu pod symbolem „HMMJ“. Tento fond vlastní aktiva v hodnotě asi 120 milionů dolarů, ale je zde i pár důvodů, proč bych ho nedoporučil. Několik dalších jemu podobných se chystá v nejbližších měsících také vstoupit na trh, takže snad v blízké době budeme mít i lepší možnosti pro ty, kteří by rádi investovali do fondů.

O čem píšeme

3 otázky, na které se rozhodně ptát

Za ty čtyři roky, po které sleduji akciový kapitál konopných společností jsem se naučil pár věcí. Zde jsou tři otázky, na které byste se měli ptát, než budete skutečně investovat.

  • Jsou i lepší možnosti, nežli jsou takovéto společnosti, jak „si šáhnout na lístek?“ Společnosti, které pěstují, zpracovávají a prodávají konopné produkty, jsou mezi investory populární. Tyto podniky se ovšem pohybují v sektorech s velmi vysokou konkurencí, které by mohli být v budoucnosti „zkomoditovány“. To by znamenalo, že jejich produkty nepůjde rozlišit od produktů ostatních v tomto sektoru. Není na škodu zvážit investice do vedlejších společností na tomto trhu, které by mohli na trhu dlouhodobě setrvat nebo snížit cenu produkce výrobků a tudíž zůstat konkurenceschopnými.
  • Jsou zde nějaké investiční možnosti mimo Spojené státy? Investice do konopí je globální příležitost, a Spojené státy, kde konopí zůstává federálně protizákonné, nemusí být nutně tím nejlepším trhem. Kanada má rapidně rostoucí trh s federálně legálním lékařským konopím, na kterém se očekává, že konopí bude zlegalizováno pro všechny dospělé v půli roku 2018. Německo je další potenciální příležitostí. Zlegalizovalo lékařské konopí a umožnilo  farmaceutickou distribuci a jeho užívání kryto ze zdravotního pojištění.
  • Produkuje společnost, kterou zvažuji pro svou investici, zisk? Tohle je relativně nová otázka, na kterou se lze ptát u veřejných konopných společností. V New Cannabis Ventures aktualizujeme a sdílíme list společností, které jsou na cestě k dosáhnutí minimálního zisku 10 milionů dolarů. Zatím jsem identifikovali tucet takových společností a tento list se určitě ještě rozroste. Zisk je pouze jedním kritériem, ale je to hezký startovní bod. Až do tohoto roku byli investoři nuceni vybírat mezi společnostmi, které slibovaly spoustu vizí, ale jen velmi málo opravdových výsledků.

Sečteno a podtrženo: Investování do konopí zůstává riskantní výzvou. Pro investory, kteří by rádi vydělali na konopí, počet investičních možností nadále roste. Kalifornská legalizace v roce 2018, následovaná legalizací ve státě Massachusetts, bude nadále odstraňovat a podkopávat stigmata, která obklopují konopí. Také by měla pomoci soukromým i veřejným trhům pro nově rostoucí společnosti a nabídnout ještě lepší možnosti investorům investujícím do konopí.“

Autor: 
Alan Borchstein

Zdroje:
Brochstein, Alan. “Investing in Cannabis? Ask These 3 Questions Before You Do.” Leafly, 7 May 2018, www.leafly.com/news/industry/investing-in-cannabis-ask-these-3-questions-before-you-do.

  • Články z kategorie Legalizace konopí mají pouze informační charakter. Nemají za cíl vybízet k pěstování ani šíření konopí jako drogy, ale vytvářet osvětu léčebného konopí.

Vydáno: 02/05/18