Nejčastější škůdci konopí 1/2

Někteří, pro rostlinu nebezpeční škůdci přežívají v půdě, zatímco jiné druhy parazitů se mohou přenášet také vzduchem. Nemoci, které si rostlina z takového napadení odnáší,  jsou způsobeny buď „biotickými“ živými organismy nebo z tzv. „abiotických zdrojů“ (resp. nežijícími organismy). Zatímco abiotické organismy vznikají hlavně při výživových nedostatcích nebo při znečištění závlahového systému, ty biotické (volně žijící) se mohou objevit zcela nečekaně. Nemoci rostlin se mohou lišit také v závislosti na podnebí.

 

V tomto díle nejčastějších škůdců probereme: mšice ι  pavoučí roztoči ι bílé mouchy ι třásenky ι vši ι slimáci ι tabákový virus

 

Pokud Vám někdo tvrdí, že konopí nemůže napadnout žádná choroba (jde přeci jen o plevel), tak věřte, že tomu tak v praxi není.  Na rostliny konopí celosvětově spadá více než 100 onemocnění, kdy naštěstí pouze 12 z nich jsou opravdu pro rostlinu závažná. Mezi některá vážná onemocnění patří například plíseň šedá, různé konopné vředy, lupenové skvrny, kořenová hniloba, onemocnění hlízy a jiné genetické nemoci. Dlouhodobě stresované rostliny mohou být samozřejmě více náchylné k podobným problémům, proto je vždy nejlepší prevencí proti rostlinným škůdcům dopřát květinám klid.  

Rostlina zažívá velký stres pokud :

  1. Má nedostatek vody
  2. Trpí nedostatkem světla
  3. Nezaručíte ji stabilní teplotu a dobré odvětrávání 

Plíseň a houby samozřejmě také řadíme mezi škůdce způsobující rostlinám velké problémy a však budeme sem jim podrobně věnovat v dalších kapitolách.

 

 

Mšice

Nejčastější forma biotického napadení bývají mšice domácí, které patří do skupiny létajícího hmyzu a vyskytují se také v letních měsících a to ve volné přírodě. Barva mšic může být zelená, žlutá, černá, hnědá nebo červená. Tito škůdci jsou obvykle velmi drobní, mají oválný tvar, a často jim pak v dospělosti narostou křídla, která jím dovolují šířit se vzduchem. Mšice používají jejich sosní otvor ke krmení se a k získávání tak cenné mízy z rostlin. Obvykle se vyskytují v celých koloniích a naleznete je převážně na spodní straně listů, ale mohou se objevit také na stonku. Pokud je rostlina silně zamořená mšicemi, mohou se její listy zbarvit do žluta nebo mohou úplně uvadnout v důsledku nadměrného odstranění životadárné mízy. Mšice bohužel také produkují velké množství látky známé jako "hondeydew," sladký odpad. Tento hmyzí výtrus způsobuje skvrny na listech. Kapky tohoto sladkého výtrusu mohou také přilákat další nežádoucí hmyz, jako jsou mravenci nebo mohou podporovat vznik listové plísně.  Nedospělé mšice (nymfy), potomci dospělých mšic se také začnou živit mízou Vašich rostlin a postupně rostou v dospělé jedince, kteří jsou schopni další reprodukce, a celý proces jejich množení se opakuje. Mšice dorůstají do dospělosti již během 7 až 10 dnů. Obvykle většina mšic na rostlině bývají ženského pohlaví a každý další následovník je schopen vyprodukovat za svůj život dalších 40-60 potomků. Takovýto proces rození dalších mšic se opakuje a vede samozřejmě k obrovským populačním explozím.

 

Řešení:

Včasné odhalení problému je klíčem ke snížení množství hmyzího zamoření. Zda-li se tito okřídlený kolonizátoři znovu navrátí nelze s určitostí nikdy předvídat, proto pravidelná kontrola spodků listů rostlin napomůže zavčas odhalit kontaminaci a zabránit tak dalšímu šíření nemoci. Přírodní mastné kyseliny obsažené například v mýdle jsou také velmi vhodné k léčbě napadených částí rostlin. Narušují totiž strukturu buněčné membrány hmyzu a při přímém kontaktu s rostlinou nezanechávají trvalé poškození na rostlině. Správné a důkladné pokrytí takovým léčebným roztokem je pro úplnou eliminaci škůdců velmi důležité a více aplikací léčebného roztoku bude zřejmě nutností.

Prospěšným hmyzem, který mšice ve volné přírodě ničí jsou například berušky, ale pokud je napadení mšicemi rozsáhlé, nemůže ani beruška reprodukční schopnost mšic zcela eliminovat.

Výsledek obrázku pro mšice

Pavoučí roztoči

Tito roztoči nejsou hmyzem jako mšice, ale jsou daleko více příbuzní pavoukům. Tyto roztoči mají čtyři páry nohou a jedno oválné tělo. Většina těchto pavouků má schopnost produkovat své výtrusy do podoby jemné hedvábné pavučinky, kterou Vaši rostlinu pečlivě obalí. Pavoučí roztoči jsou velmi drobní a pouhým okem těžce rozpoznatelní  (jejich velikost dosahuje méně než  0,4mm v dospělosti). Naštěstí jemné pavučiny zanechané na listech jejich přítomnost spolehlivě odhalí. Pavoučí sítě zůstávají na listech a zachytávají tak prach, který listy pokryje. Pavoučkům se také daří nejvíce v suchém a horkém letním počasí kdy teploty přesahují 20°C.  Dospělé samice pavouků obvykle kladou vejce na spod listu a z vajíček se následně během dnů až týdnů, vytvoří larva. Larvy jsou kulaté a mají pouze tři páry nohou. Většina pavoučích roztočů stráví celou zimu ve stádiu vajíček a čekají na vhodné podnebí k jejich vylíhnutí.

 

Řešení:

 Včasná detekce. Tito malý roztoči mohou být objeveni pouze prostřednictvím důkladné vizuální kontroly po obou stranách listu. Pokud zjistíte přítomnost pavoučích larev či pavučinek, musíte začít jednat rychle a zasáhnout proti nim tvrdě dle následujících uvedených postupů. Nebojte se s rostlinou pořádně zatřást a na popadané pavoučí larvy použijte:

- Roztok bělidla (1 polévková lžíce bělidla na 5L vody s vyváženým pH. Nejlépe ve spreji.)

- Alkohol smíchaný s vodou je taky vhodným prostředkem, který odstraní živé organismy a neublíží rostlině, pokud roztok obsahuje nejméně 30% vody.

pavoučí roztoči

Bílé Mouchy

Bílé mouchy se chovají podobně jako pavoučí roztoči. Hmyz často mývá křídla a živý se základními živinami obsaženými v rostlině. To má časem za následek bílé skvrny na horních stranách listů. Bílé mušky jsou naštěstí snadno viditelné pouhým okem. Pokud trochu potřesete s rostlinou, začnou létat kolem. Vypadají trochu jako malé bílé můry, asi 2mm velké.

 

Řešení:

Problém s výskytem bílých mušek může být řešen v podstatě stejným způsobem, jako je tomu uvedeno výše u mšic. Pokud se rozhodnete rostliny ošetřit přípravkem proti hmyzím škůdcům, ujistěte se, že aplikujete koncentrát na spodní strany listů (tam mouchy nejvíce kladou vajíčka a na spodní strany listů).

Třásněnky

Třásněnky jsou malý, ale pro rostlinu také velmi nebezpečný okřídlený hmyz, který touží po míze obsažené v rostlinách a živí se jí. Třásněnky dávají přednost hlavně kvetoucím vrcholům květiny nebo velmi mladým listům. Takto postižené listy mají po svém povrchu lesklý film, místy se stříbřitými skvrnami. To je způsobeno tím, jak třásněnka postupně vysává chlorofyl z listů.

 

Řešení:

S třásněnkami lze naštěstí úspěšně bojovat insekticidy dostupnými v mnoha obchodech. V přírodě je hlavním nepřítelem třásněnek dravý hmyz, který také třásněnku zabíjí. Její přirozený nepřítel ve volné přírodě je Amblyseius cucumeris.

Výsledek obrázku pro třásněnky

Vši

Vši se mohou vyskytovat jak uvnitř rostliny, tak také na jejich vnějších částech a jsou nejproduktivnější během teplých letních měsíců, kdy jim teplota dovoluje rychle se množit. Vši se však nejvíce objevují v rostlinách, které mají podlomené zdraví a jsou vystresované.

 

Řešení:

Ve zkratce existují dva způsoby, jak zabít vši. Vhodným ochranným postřikem, nebo nalákat jejich úhlavní nepřítele vosy. Problém s létajícím dravým hmyzem je ten, že je často přitahován vysokotlakými sodíkovými lampami. Pokud se přiblíží příliš blízko k lampě, vede to k jejich rychlému konci.

Výsledek obrázku pro vši rostliny 

Slimáci / Šneci / Hlemýždi

Slimák je častý a velmi nebezpečný škůdce, který může zcela zničit Vaši úrodu již během fáze, kdy jsou rostliny ještě malé. Slimáci útočí na širokou škálu vegetace a způsobují fyzické poškození částí rostlin, které slouží jako jejich potrava. Slimáci se vyskytují hlavně u venkovního pěstování. Bohužel dokáže napáchat překvapivé velké množství škody v krátkém časovém úseku, takže pokud chcete zabránit jejich výskytu, zbavujte se jich pravidelně a nenechte je pracovat na Vaší úrodě příliš dlouhou dobu. POZOR: Slimáci často zůstávají skryti během dne a napadají rostliny hlavně v noci !

 

Řešení:

Neexistuje spolehlivý způsob jak eliminovat slimáky v přírodním prostředí. Jde o to hlavně zaručit rostlině bezpečí od těchto škůdců po dobu nezbytně nutnou (pokud jsou rostliny ještě malé a ve zranitelné fázi). Ropuchy, žáby, a různé druhy brouků je slimák výtečná pochoutka, proto stojí za to podpořit výskyt takových živočichů ve vaší zahradě. Jedním z nejlepších způsobů, jak zabránit slimákům přístup k rostlinám je použití jakékoliv fyzické překážky přes kterou slimák nepřeleze.  Namísto plastových lahví kolem stonku rostliny raději použijte kruhy vápna nebo vaječné skořápky. Můžete použít také dřevěné piliny. Chcete-li udržet populaci slimáků pod kontrolou, doporučujeme sbírat je ručně v noci nebo ráno při vlhkých dnech.


Výsledek obrázku pro slimák

Tabákový Virus

Tabákový vir může napadnout širokou škálu rostlin, včetně rajčat, paprik, lilku, tabáku, špenátu, okrasných květin, měsíčku, atd. Virové infekce způsobují světlé až tmavě tmavé zelené fleky na listech. Zakrnění mladých rostlin je časté a je doprovázeno zkapraděním listů. Starší listy se začnou kroutit směrem dolů. Rostliny infikované virem přesto mohou přežít, ale nevytvoří Vám již kvalitní pupeny a kontaminace způsobuje trvale nízké výnosy.  Konkrétně tabákový vir je velmi stabilní a může přežít velmi dlouho v kontaminované půdě, v infikovaných rostlinných zbytcích, nebo v tabákových výrobcích. Virus se přenáší snadno od rostliny k rostlině mechanickými prostředky například na kousku textilie Vašeho oděvu při manipulaci s pupeny.

 

Řešení:

Virus onemocnění nelze nikdy zcela eliminovat. Proto by mělo být vyvinuto maximální úsilí k prevenci takový virus raději nikdy nepotkat. Čistota pěstebního prostoru je hlavním prostředkem regulace jakékoliv virové choroby. Infikované rostliny by měly být okamžitě odstraněny, aby se zabránilo dalšímu šíření patogenních původců. Právě použití tabákových výrobků u léčebných postupů je třeba se raději zcela vyhnout. Tabákový vir se nachází často právě v tabáku.

Výsledek obrázku pro tabákový virus

Pokračování článku o škůdcích ZDE

 

Vydáno: 09/04/12
(Aktualizováno: 07/09/21)