Konopí s Alkoholem nelze srovnávat

  • Marihuana je prokazatelně nejméně škodlivou substancí, která se běžně užívá. Drtivě poráží i dvě nejběžnější substance užívané dnešní společností – alkohol a tabák.
  • Kanadští pacienty upřednostňují léčebné konopí před jinými léčivy, dokazují nové studie
  • Většina respondentů díky konopí snížila objem užívaných opiátů jako je Vicodin nebo morfin
  • Překvapením je, že respondenti nahradili konopím i další, návykové drogy je alkohol a tabák
  • Vědci označují léčebné konopí jako 114x bezpečnější drogu než alkohol
  • Léčebné konopí se objevuje na absolutně poslední příčce nebezpečnosti drog

Názor, že marihuana je značně bezpečnější než alkohol a nikotin, není nový. Kdokoli si někdy prošel brutální kocovinou po ránu, poté co byl večer předtím někde pít, ví tohle s naprostou jistotou. Jak je ale marihuana postupně legalizována, lidé provádí zmíněné srovnávání čím dál častěji. Pojďmě se na to podívat z pohledu vědy.

Konopí vs. Alkohol vs. Tabák

V roce 2015 vědci provedli měření, ve kterém zkoumali smrtelný risk u 10 běžných legálních i nelegálních substancí. Výzkum porovnával cannabis, alkohol, tabák, heroin, kokain, MDMA (extáze), metamfetamin, diazepam, amfetamin a metadon. Studie zjistila, že z těchto všech je nejrizikovéjší alkohol, následovaný nikotinem, kokainem a heroinem. Bylo zjištěno, že cannabis je z těchto, s velkým náskokem, ta nejbezpečnější substance na seznamu, i při porovnání s alkoholem a tabákem.

Tato zjištění, podle vedoucího autora Dicka Lanchenmeiera “potvrzují výsledky předchozích studií, ale naprosto odlišnou metodou.”

Tato studie použila zcela novou metodu ohodnocení risku, která se nazývá “Margin of Exposure” (Mezní vystavení) – MOE metoda. Tato metoda v podstatě pracuje s poměrem dávky, která charakterizuje nežádoucí efekty a s množstvím, které lidé běžně užívají.

Podle výzkumníku mohl být marihuanový hazard “přeceněn v minulosti”, zatímco risk spojený s alkoholem bývá “běžně podceňován.” Bylo taktéž zjištěno, že alkohol je 114x větší zabiják, než jakým je cannabis.

"Alkohol je zodpovědný za jedno z deseti úmrtí dospělých lidí"

S odvoláním na Centers for Disease Control and Prevention (Centra pro kontrolu a prevenci chorob), neuvěřitelná jedna z deseti smrtí lidí v produktivním věku ve Spojených státech může být připsána nadměrnému požívání alkoholu. Alkohol bývá spojován se vším od nemocí srdce až po rakovinu. Otrava alkoholem je odpovědná za asi 2000 úmrtí ročně.

alkohol a konopí

Výsledky nového výzkumu hodnotícího nebezpečnost jednotlivých rekreačních drog možná překvapí málokteré z vás. Léčebné konopí se co se nebezpečnosti týče umístilo, světe div se, na úplně poslední příčce. Co už je však vcelku zarážející je, že na prvním místě se jako nejefektivnější zabiják lidského těla umístil alkohol.

Přesněji řečeno, výzkumníci vyhodnotili léčebné konopí jako 114x bezpečnější drogu než alkohol, který se v kolonce "vysoké riziko" objevil bok po boku s drogami jako je heroin nebo kokain. Do kolonky "střední risk" výzkumníci zasadili drogy jako je MDMA (extáze) a pervitin.

Toto vědecké rozdělení drog podle rizika však bohužel nemá nic společného s tím, jak jsou tyto látky hodnoceny vládami mnoha dnešních zemí. Co myslíte, zaslouží si léčebné konopí stát bok po boku s drogami jako je heroin a pervitin, zatímco alkohol je plně legální?

V dnešní době snad již věda nemůže být jasnější. Máme tady přímé důkazy svědčící o tom, že je konopí mnohonásobně méně škodlivé než alkohol a další drogy. Navíc, stále rostoucí zásoba studií prokazuje léčebné účinky konopí na nemoci jako je epilepsie, Crohnova nemoc, deprese, bolesti, fibromyalgie, roztroušená skleróza, Alzheimerova choroba, nevolnost, nespavost, rakovina, srpkovitá anémie a mnoho dalších.

Alkohol Vs Konopí

O čem píšeme

Žádný z expertů, který je obeznámen s fakty vám neřekne, že byla někdy zaznamenána smrt spojená čistě jen s nadměrným užíváním nebo předávkováním se cannabisem.

“Můžete vidět život za životem, které jsou pohlcovány alkoholem” říká Dr. Peter Grinspoon, který poskytuje základní péči v Mass General Hospital, jak dává na vědomí WBUR. “Můžete vidět, jak alkohol trhá rodiny na kousky. A nemusíte chodit moc daleko, abyste viděli zničené životy tabákem. Za 20 let praxe, co jsem doktorem, jsem neviděl ani jeden život ztracený kvůli marihuaně.”

Tabák je v USA považován za hlavní příčinu smrti, které se dá předejít

"Průzkumy ukazují, že tabák je pro plíce více nezdravý než cannabis. Kouření je v USA odpovědné za 480 000 smrtí ročně, zahrnujíc více než 41 000 úmrtí, které jsou spojovány s kouřením nepřímo. To je asi 1 300 smrtí denně."

Kuřáci umírají průměrně o 10 let dříve než nekuřáci.

Zatímco inhalování jakéhokoli druhu kouře způsobuje poškození dýchacích cest a může vyvolávat symptomy bronchitidy, tak se ukazuje, že kouř kanabinoidů hraje až léčebnou roli, s efektem snižování poškození plic.

Studiím se nedaří nalézt korelaci mezi moderním užíváním marihuany a rakovinou plic nebo rakovinou hlavy a krku.

Nezdá se také, že by marihuana narušovala plicní funkce – tedy alespoň ne v dávkách, které přijímá většina uživatelů. Toto zjištění bylo učiněno největším a nejdelším studiem, kterém bylo na svém poli kdy provedeno. Výzkumníci zjistili, že zatímco uživatelé tabákových výrobků vykazují očekávané snížení fungování plic za časové období, marihuanový kouř vykazuje nečekané a “zřejmě pozitivní” účinky.

Příležitostní a středně častí uživatelé marihuany vykazují zvýšenou plicní kapacitu v porovnání s nekuřáky ve dvou testech. V jednom z těch testů, který probíhal po vůbec nejdelší období, těžcí uživatelé marihuany skórovali lépe nežli nekuřáci.

Pacienti volí léčebné konopí

Tak, máme tady další studii, která opět prokazuje, že pacienti jako pomocníka pro zápas se svými zdravotními problémy místo farmaceutických drog mnohem raději volí léčebné konopí.

V minulém článku "Konopím proti Chronické Bolesti" jsme zmiňovali studii, ve které se cannabis projevil jako oblíbená alternativa pro prášky proti bolesti u osob trpících na různé druhy chronických bolestí. V této studii, publikované v "Journal of Pain", se vědci ptali 244 pacientů, jak moc jim konopí proti bolesti pomáhá. Ve výsledku se zjistilo, že tito pacienti lépe zvládají vedlejší efekty léčby a celkově se jim zlepšila kvalita života. Další ze studií prokázaly podobné výsledky.

Nyní, v aktuální studii z Kanady, pozorujeme další nadějné výsledky, které poukazují na potenciál léčebného konopí jako pomocníka proti závislosti na alkoholu, tabáku a dalších drogách. Tento výsledek dále posilňuje spekulace o tom, že by cannabis mohl být užitečný jako harm-reduction (snížení následků) nástroj pro potencionálně nebezpečné léky a drogy. Tato zjištění byla zveřejněna v mezinárodním deníku drogové politiky (International Journal of Drug Policy).

V této konkrétní studii zanalyzovali výzkumníci Philipe Lucas a Zach Walsh data sesbíraná od 107 respondentů, kteří za tímto účelem obdrželi léčebné konopí od společnosti Tilray, legálního výrobce konopí uznaného federální vládou USA.

tabák konopí závislost alkohol

Hlavním účelem studie bylo zjistit, zda-li pacienti konopím nahrazují jiná, farmaceutická léčiva jako jsou opiáty. Lucas a Zach nakonec zjistili, že celých 63% respondentů opravdu užívá konopí jako náhradu farmaceutických léčiv, přičemž 30% z nich nahrazovalo  "marihuanou" právě opiáty. Další dvě nejčastěji nahrazovaná léčiva byly benzodiazepiny a antidepresiva. I přesto, že je účinek určitých druhů konopí spojován s úzkostí a pocity nejistoty až paranoie, 12% respondentů úspěšně nahradilo antidepresiva konopím.

Léčebné Konopí jako náhrada Tabáku a Alkoholu

Avšak farmaceutická léčiva nebyly jedinou látkou, kterou pacienti nahrazovali konopím - 12% z nich odpovědělo, že konopím úspěšně nahradili tabák. Pro některé osoby možná tento výsledek znamená něco jako "z bláta do louže", avšak studie zatím poukazují na následující, zásadní rozdíl mezi kouřením  konopí a tabáku: "Celých 80 až 90% případů rakoviny plic je způsobeno kouřením tabáku, zatímco mezi umírněným kouřením konopím a rakovinou plic dosud nebyla zjištěna naprosto žádná korelace". (Více v článku "Škodí konopí vaším Plicím?")

Dalším nejčastějším uchazečem o náhradu byl alkohol - celých 25% zúčastněných ohlásilo, že alkohol běžně nahrazuje konopím. 3% respondentů potom nahradilo konopím jiné, nelegální drogy.

Jako problémový se však zatím jeví přístup pacientů ke kvalitnímu konopí - celých 42% respondentů přiznalo, že si kromě legálně zakoupeného konopí museli "přilepšovat" nákupem u nelegálních dealerů. Toto číslo nám ukazuje, že je situace v Kanadě sice lepší, ale přesto stále podobná situaci u nás - konopí je předražené a pojišťovny tuto léčbu nehradí, pacienti jsou tedy nuceni vyhledávat zdroje na černém trhu nebo si jednoduše pěstovat konopí vlastní.

Marihuana a alkohol

Zdroje: herb.co leafly.com cannabisnow leafly.com cannabisnow 

Obrázky: ytimg.com itvscience.com resize.rbl.ms thesmokersclub

Časté dotazy

Konzumace alkoholu a marihuany zvyšuje hladinu THC a dochází tak k umocnění efektu konopné látky. Kromě euforie může dojít i ke zvýšení nežádoucích účinků marihuany, kterými jsou například závratě, nevolnost, ospalost, obtížné soustředění, ale i úzkost nebo deprese. Nebezpečí také hrozí, neboť marihuana potlačuje dávicí reflex, což může vést k zadušení. Člověk se při této kombinaci vystavuje většímu riziku otravy alkoholem a vzniku závislosti.

Konopí je stále ve společnosti kontroverzním tématem a tak se provádí stále více studií, které zkoumají a prokazují jeho léčebné účinky. V poslední dekádě bylo vydáno více než 15 000 vědeckých článků o farmakologických účincích konopí a více než 2000 článků zabývajících se funkcí endogenních kanabinoidů. Tyto studie se zabývaly v podstatě všemi lékařskými oblastmi včetně terapeutických účinků na lidské tělo. Bylo několikrát prokázáno, že konopí má skutečně pozitivní vliv na řadu problémů. Nejčastěji využívaným konopným produktem je CBD olej, který se přímo váže na endokanabinoidní systém, ten má vliv na řadu funkcí v těle.

  • Články z kategorie Studie CBD, Rizika konopí mají pouze informační charakter. Nemají za cíl vybízet k pěstování ani šíření konopí jako drogy, ale vytvářet osvětu léčebného konopí.

Vydáno: 03/01/18
(Aktualizováno: 03/10/22)