Legendární Konopí 2: Skunk (Super Skunk, Skunk #1)

  • Slovíčko Skunk je s konopím nezvratitelně spjato již od sedmdesátých let minulého století
  • Jedná se o původní hybridní odrůdu i o slangový název pro kvalitní marihuanu

Kdokoli, kdo procestoval alespoň kousek světa, si uvědomuje, že užívaná terminologie a slovíčka se často mění místo od místa. S postupem času se styl vyjadřování a jednotlivé výrazy mění spolu s celou společností v dané oblasti. Ve spojitosti s konopí je jedním z nejproslavenějších výrazů bezesporu slovíčko „skunk“.

Skunk jako Výraz i jako Druh Konopí

Abychom pochopili spojení slovíčka Skunk s léčebným konopím, je třeba podívat se na základní etymologii tohoto výrazu. V našem jazyce i v jazyce anglickém je tento výraz spojován s velmi aromatických kanabisem samozřejmě díky mocnému (pro ty kdo ho někdy ucítili asi i nezapomenutelnému) pachu, který dokáže v tekuté formě sprejovat náš chlupatý kamarád skunk pruhovaný.

Jak tedy popsat nezvykle aromatický, štiplavý až úderný pach některých kvalitních druhů konopí? Zvyk nazývat dobře vypadající a hlavně silně vonící druhy konopí jako „Skunk“ se stalo zvykem zhruba v sedmdesátých letech minulého století, v USA. Troufneme si říci, že se odtud tento výraz napříč konopnou komunitou rozšířil do celého světa a ani u nás není ničím překvapivým slyšet v kontextu konopí fráze typu „kámo, takovýhle skunk jsi ještě neviděl“.

„Skunk“ a Konopí ve Spojeném Království

Výraz „Skunk“ jako popis marihuany se značně uchytil i ve Spojeném Království. Zde však konopní nadšenci i pacienti popisují jako Skunk veškeré konopí, které má velmi vysoký obsah THC. Za Skunk je tedy v Anglii považováno veškeré konopí, které patří mezi ty nejsilnější druhy a odrůdy. Zpočátku mezi takové odrůdy patřilo vše, co nemělo semínka a dalo se tím pádem bez problémů kouřit.

Feminizované konopí a květy bez semínek (Sinsemilla) se v U.K. rozšířilo během devadesátých let, zejména díky technice vnitřního pěstování pomocí sodíkových lamp a taky nově rozšířených, hydroponických typů indoor growů.

První Skunk v Konopné Kultuře

Pro rekreační uživatele je slovíčko skunk zkrátka běžným výrazem pro léčebné konopí. Nejenže je však tento výraz příliš generalizující, podkopává také pravou historii odrůdy.

Tehdejší pěstitelé konopí v USA začali během sedmdesátých let křížit nově dovezené, landrace hašišové odrůdy pocházející hlavně z oblastí Afghánistánu a Pákistánu, spolu se Sativami dovezenými z Jižní a Střední Ameriky. Výsledkem křížení byli hybridy, které bylo možné pěstovat i v mírném klimatu USA a severní Kalifornie a také ve sklenících v Holandsku.

Později vzniklý, příznačně pojmenovaný Skunk #1, tedy naprosto první, stabilizovaný model Skunku zrozený během sedmdesátých let, dodnes patří mezi ty naprosto nejkvalitnější a hlavně nejspolehlivější druhy konopí, jaké můžete sehnat. Mezi pěstiteli se Skunk rychle rozšířil, zejména kvůli stabilnímu růstu, odolnosti a rychlému dozrávání.

Originální Skunk nebyl po známém zvířecím ztělesnění silného zápachu pojmenován nadarmo – kvalitně vypěstované konopí Skunk jde cítit na desítky metrů, a jakmile udeří vaše čichové pohárky, už vaši paměť nikdy neopustí – to alespoň tvrdí ti, kteří s pravým Skunkem měli tu čest.

druhy marihuany skunk

Počátky a historie konopí Skunk

Skunk#1 je hybridní odrůdou, jež nezvratitelně poznamenala genetickou banku konopí pěstovaného po celém světě. Prvopočátky vývoje Skunku jsou přičítány legendární semenné bance z Kalifornie, zvané Sacred Seeds, vedené mysteriózním charakterem Davidem Watsonem, známým zejména pod pseudonymem Sam the Skunkman.

Po svém propuštění z věznice roku 1982 se Sam the Skunkman sbalil, naplnil si saky paky několika kily semínek Skunku a vyrazil do Holandska. Jakmile byl v Holandsku, zamířil rovnou do Amsterdamu a založil tam semennou banku Cultivators Choice.

V ten moment započala holandská pěstitelská mánie a kořeny odrůdy Skunk tak daly vzniknout i dalším legendám jako je Jack Herer, Early GirlNorthern Lights a Super Skunk.“

Marihuanové šílenství Velké Británie

Konopí je ve Velké Británii, stejně jako v mnoha ostatních zemích, nejčastěji užívanou ilegální drogou a to i přesto, že se míra jejího užívání během posledních let statisticky snížila. Procentuální část dětí od 11 do 15 let, které přišli do styku s konopím, se od roku 2003 do 2013 snížila z 13.3% na 7%, zatímco počet starších uživatelů od 16 do 59 let se snížil z 10.6% na 6.6%.

I přesto však pro média veleznámý pojem Skunk zůstává značně zajímavý. Velká část publicity Skunku je však zaměřovaná na pojmy jako „super-tráva“, které implikují na nereálná nebezpečí, které se skýtají v přehnané síle této odrůdy. Některá média dokonce Skunk označily za úplně novou, odlišnou drogu. Nicméně, Skunk je pouze odrůda, kterou si rekreační uživatelé, pacienti a zejména pěstitelé zkrátka nadevše oblíbili pro svou chuť, kvalitu květů a hlavně typické, skunkové aroma.

Podle údajů dostupných na serveru DrugWise se hladina THC v tradičním konopí pohybuje okolo 2-4% a v konopí kvalitnějším od 10-14%. Ten samý server tvrdí, že variety odrůdy skunk dosahují hladiny THC 20x až 30x větší. Taková tvrzení jsou zkrátka a jednoduše lží a absolutním výstřelkem.

Například studie měřící kvalitu konopí napříč Evropou z roku 2004 dokládá, že se kvalita a síla konopí až tak moc nemění, jelikož je trh dominován zejména konopím dováženým z jiných zemí. Nicméně, domácí indoor pěstování je stabilně na vzestupu a s ním i dostupnost kvalitnějších a silnějších vzorků.

Všeobecně se dá říci, že je téma konopí napříč médii pokryto vcelku rozumně. Občas však jistí novináři krapet přestřelí a zrodí se nadpisy jako například u článku magazínu The Sun, kde:

„Vědci varují, že kouření konopí ‚skunk‘ doslova zabíjí mozkové buňky“ nebo u článku Daily Mail, kde „Konopí ZTROJNÁSOBUJE riziko psychózy“. Ani jedno z těchto přehnaných tvrzení však v samotných článcích nebylo podloženo dostatečným množstvím vědeckých důkazů.

skunk konopí marhuana

Silná Marihuana vede k poškození mozku (?!)

Hned první ze studií zabývající se odrůdou Skunk přišla s tvrzením, že si její uživatelé aktivně poškozují část mozku zvanou Corpus Callosum. Nicméně, další z badatelů při bližším pohledu na tento výzkum rozeznali, že zde užívání skunku není možno prokázat jako přímou příčinu tohoto poškození. Jasné nebylo ani to, co je zde myšleno „poškozením mozku“ – ve výsledcích studie totiž vědci selhali zmínit i projevy (ovlivnění myšlenkových pochodů a celkově funkcí mozku) takového poškození.

Strukturální změny zmiňované v této studii tedy nebylo možné prokázat jako negativní a titulek článku, který tvrdí že „skunk doslova zabíjí mozkové buňky, je řekněme „malinko“ přepálený.

Druh Marihuany „Skunk“ ve zkratce

Co jsme si tedy vlastně o legendárním druhu marihuany zvaném Skunk zjistili?

Název Skunk není jen slovíčkem popisujícím známou odrůdu konopí. Konopní nadšenci zpopularizovali název Skunk natolik, že se stal všeobecným slovíčkem pro velmi silné a kvalitní vzorky konopí. Skunk je také mezi odrůdami konopí naprostou veteránkou.

Na úplné špičce konopné hitparády se drží již od sedmdesátých let minulého století. Od té doby se její genetika rozrostla do mnoha dalších, vyšlechtěných druhů konopí a během toho celého stihla ovlivnit a kompletně celou, konopnou kulturu.

Dále, použití slovíčka „Skunk“ znamená něco jiného mezi americkou a evropskou kulturou: Američané používají výraz Skunk jako popis aroma a silného zápachu dané odrůdy, zatímco v Evropě a zejména Velké Británii se jedná o popis velmi silného, potentního typu konopí.

O čem píšeme

Léčebné Účinky Odrůdy Konopí: Skunk

Mezi všeobecné, akutní efekty nadcházející po aplikaci Skunku patří dle uživatelů serveru Leafly hlavně pocity euforie, radosti a relaxace. Celkově je efekt spíše povzbudivý a rozhodně se nejedná o typický „uzemňovák“.

Z psychické stránky pohledu je možné, rovněž dle uživatelů serveru Leafly, odrůdu marihuany Skunk užívat proti depresi, stresu a všeobecně špatné náladě. Zhruba polovina uživatelů se také shodla na tom, že Skunk pomáhá jako přírodní léčba proti bolesti různého druhu.

Na druhou se mohou vyskytnout i negativní efekty, které jsou však z většinové části způsobeny velkou potencí odrůdy vedoucí k nevyváženému dávkování. Mezi špatně vnímané, vedlejší efekty skunku patří vyschlá ústa, paranoia či pocity úzkosti a zřídkakdy i vyschlé oči.

7 Druhů a Semínek Marihuany typu Skunk

1. Super Skunk Automatic

Super Skunk v automatické (samonakvétací) verzi od Sensi Seeds je dost možná, dle jejich slov, tou nejsnadnější cestou, jak se dostat ke konopí světové kvality. Stabilní růst a spolehlivost této verze legendárního Skunku se podle pěstitelů velmi podobá pravým skunkům ze starých dob.

Jak říká samotná seed banka Sensi Seeds: „Náš Super Skunk je jednou z těch vzácných druhů konopí, které vám dají víc zabrat při kouření, než při pěstování.“

2. Bloody Skunk Auto

Zůstaňme u autoflowering odrůd Skunku, avšak zabočme do malinko exotičtějších podání této odrůdy. Bloody Skunk Auto od španělské seed banky Sweet Seeds je přinejmenším fascinujícím krosem mezi Sweet Skunkem a linií Red Poison.

Největším překvapením je v případě Bloody Skunku finální zbarvení rostliny. Odstíny květů a mnohokrát i celého keře svítí krvavě fialovými barvami, které nejsou ničím jiným než výsledkem poctivého snažení specialistů-zahrádkářů z týmu Sweet Seeds.

3. Early Skunk

Early Skunk neboli Skunk Brzký je neméně zajímavou varietou. Jedná se o křížence mezi Early Pearl a Skunk#1. Dle zkušeností pěstitelů si tato varianta Skunku zaslouží pozornost zejména díky vysoké odolnosti proti plísním a vysokým výnosům.

4. Skunk n.1

Skunk n.1 patří, jak jistě tušíte, mezi naprosté jedničky skunkového světa. Genotyp #1 ovlivnil stovky nových hybridů dneška.

Sensi Seeds: „Feminizovaná verze Skunk#1 stále, již po více než 30 let, znova a znova projevuje svoji schopnost produkovat symetrické keříky konopí spolu s pevnými, pravidelně vzrostlými palicemi. Skunk #1 je prvotřídní ukázkou toho, čeho je kvalitní skunková genetika schopna.“

5. CBD Skunk Haze

CBD Skunk Haze patří mezi výtvory dnes již legendární seeds banky CBD Crew ve spolupráci s neméně známou Dutch Passion. Pro zájemce o léčebné odrůdy s velmi vysokým obsahem CBD a zároveň ty, kteří chtějí ochutnat pravý Skunk s nádechem Haze, tyto dva týmy pečlivě vyšlechtily CBD Skunk Haze.

Hlavním cílem zde však byla snaha vytvořit typ léčebného konopí, ve kterém se nachází vyrovnaný poměr kanabinoidů THC:CBD 1:1.

6. Shiva Skunk

Další z variet skunku v podání Sensi Seeds je velmi vážená Shiva Skunk. Tato speciální varieta Skunku je dle slov Sensi tou jednoznačně nejmocnější odrůdou s dominancí Indiky. Tím pádem si nezaslouží žádné nižší jméno než Shiva, inspirované jedním z bohů Hinduismu.

Zajímavý je zde i jedinečný, bylinný buket – květy poctivě vypěstované Shiva Skunk odrůdy se mohou pyšnit jemně pižmovým aroma s podtóny sladkého citrusu. Sensi u svých zákazníků také pozorují značně odlišné efekty, od nadšeného chichotání až velmi k zamyšleným kontemplativním stavům.

7. Skunk XL

Pokud se zajímáte hlavně o originální vlastnosti Skunku, ale zároveň potřebujete technicky vyspělé, feminizované semínka, potom vás možná zaujme Skunk XL v podání Royal Queen Seeds. Zahradníci z týmu RQS se dokonce chlubí tím, že původní příchuť a aroma Skunku posunuli ještě o trochu dál. Je to vůbec možné? To už musí posoudit každý sám…

 

Zdroj: leafly.com marijuanabreak.com cannabisgreen.com santyerbasi.com

 

Časté dotazy

Cannabis Indica neboli konopí indické je druh rostliny z čeledi konopovité s původem ve střední Asii. Semínka indiky vykvétají do nízké rostliny s širšími listy. V listech a květech jsou obsaženy kanabidoidy, které mají široké léčebné užití (CBD, THC, CBC). Při kvetení tvoří hustou korunu a roste poměrně rychle. Vytváří kompaktní a pevné palice. Díky krátké době květu a nižšímu vzrůstu jsou indica semínka vhodná pro indoor pěstování.

Cannabis sativa neboli konopí seté je druhem konopných semínek. Pochází z teplejších a tropických oblastí. Dorůstají vysokých rozměrů, do téměř až tří metrů, díky čemuž jsou sativa semena vhodná pro outdoor pěstování. Vytváří lehké, dlouhé a tenké palice s úzkými listy. Sativy mívají zemité aroma připomínající palivo.

Historie konopí sahá až do období 12 tisíc let nazpět, což z něj dělá jednu z nejstarších rostlin, které lidstvo používalo. Původ má v Číně, odkud se postupně rozšiřovala přes Indii, Střední Východ, Afriku a Evropu až do Ameriky. Původně konopí rostlo jako plevel kolem osad. Postupem času lidé přišli na všechny jeho využití - výživnost semen, výroba tkaniny a papíru a nebo léčebné a psychoaktivní účinky. Ve středověku se využívalo k náboženským rituálům, a díky tomu bylo konopí považováno za dar od bohů. V českých zemích se konopí užívalo až do 19. století k výrobě textilu. Ve 20. století OSN přidalo konopí na seznam celosvětově zakázaných drog. WHO o pár let později veřejně prohlásila CBD látku za neškodnou a CBD produkty dokonce za léčivé.

Skeptičnost vůči konopí se ve společnosti postupně usazuje a vzrůstá povědomí o jeho lékařském využití. Z toho důvodu se jednotlivé země postupně uchylují k jeho legalizaci, jako například Mexiko, které schválilo konopí k rekreačním účelům. Již v současné době je legální v Uruguayi, Kanadě, některých státech USA a Nizozemsku. V Lucembursku je povolena konzumace a pěstování semínek konopí pro vlastní účely a každá domácnost smí sklidit až 4 rostliny, čímž se stala první zemí v Evropě, která toto schvaluje. V Nizozemsku je 5 g konopí pro osobní potřebu legální, kouření na ulici však nikoli.

Odrůdy marihuany se od sebe liší stejně jako ostatní rostliny, rozdíly můžeme najít třeba v různé velikosti listů, výšce rostliny a podobně. Konopí můžeme rozdělovat dle chemotypů: rostliny, které obsahují vysoké množství THC a zároveň nízký obsah CBD, ty, které mají vysoký nebo střední obsah THC, ale i vysoké množství CBD, ty, které mají nízký obsah THC s vysokou hladinou CBD, ty, které mají vyšší obsah THC i CBD a rostliny, které mají méně než 0,3% THC. Odrůdy se také často rozdělují na sativu a indiku. Sativa má vyšší podíl psychotropních látek a indica naopak nižší.

Vydáno: 04/05/18