Výhody pěstování v kokosu

Kokosové médium

Je nabízeno jako rašelina v pytlích, ale rovněž ho nalezneme ve formě lisovaných cihlových kostek.  Kokosové vlákno má mnoho jedinečných fyzikálních a chemických vlastností, které z něho skutečně dělají ideální pěstební médium. Kokosové substráty interagují s živinami.

Kokosový substrát

Drží stabilní hodnoty vápníku a hořčíku a pomalu uvolňují draslík a dusík. Z tohoto důvodu výjimečnosti kokosového vlákna, existují na trhu hnojiva určená specielně pro pěstování v tomto médiu. Taková hnojiva obsahují mnohem méně draslíku, méně sulfátu, více vápníku a hořčíku, než je tomu u běžných hnojiv určených pro půdní pěstování.

kokosový substrát


Pouze vysoce kvalitní živiny vhodné pro kokos zajistí, aby vaše rostliny absorbovaly všechny živiny a chemické prvky nezbytné pro jejich silný a zdravý růst. Kokosové vlákno je také ideálním prostředkem pro podporu zdravého kořenového systému rostliny. Dokáže rozvíjet kořeny rostliny do jejich plného potenciálu a to zejména díky vysokým úrovním provzdušňování a přirozeně se vyskytujících pozitivních bakterií.

Kokosové ořechy mají přirozeně vysoký obsah přírodních chemických sloučenin zvaných ligniny. Tato sloučenina je schopna podpořit rozvoj prospěšných bakterií v pěstebním médiu a to zajistí menší pravděpodobnost napadení škodlivými bakteriemi. Další organismy "Mycorhizae" a "Trichoderma“ dokážou zvýšit celkový výkon rostlin a hlavně jejich celkový výnos. "Mycorhizae" jsou prospěšné houby, které kolonizují na povrchu kořene a pomáhají systému lépe přijímat živiny. Bakterie "Trichoderma" pracuje v symbióze s kořeny rostlin a chrání jej před napadením patogenními houbami, jako jsou například "Pythium" nebo "Fusarium". 

 

Náš tip:

Při zalévání používejte nejlépe vodu pročištěnou za pomoci reverzní osmózy (RO), která z vody odstraňuje škodlivé chemické látky, které mohou zabít prospěšné mikroorganismy. Běžná voda z kohoutku často obsahuje látky chlór a chloramin, které zabíjejí jak škodlivé bakterie, tak také bohužel nevybíravě zabíjí i ty prospěšné.

Reverzní osmóza dokáže odstranit až 99,9% nečistot z vody včetně fosfátu, dusičnanů, minerálů a těžkých kovů. Všem rostlině prospěšným mikroorganismům se bude lépe dařit, pokud odstraníme především tyto škodlivé látky z běžné městské vody z kohoutku. Nicméně, reverzní osmóza zaručí roztok tak čistý, že je zbaven dokonce veškerých základních stopových prvků a minerálních látek běžné ve vodě obsažených, proto tyto látky musí být doplněny zpět do živného roztoku specielními prostředky. Například vápník a hořčík. Tyto chemické sloučeniny jsou přirozeně přitahovány ke kokosovému vláknu, což způsobuje jejich další nedostatek pro rostlinu. Jako kompenzaci tohoto nedostatku, je důležité přidat jakoukoliv formu vápníku a hořčíku, jako doplněk živného roztoku a to zejména v případě, kdy používáte právě zmíněnou reverzní osmózu.

Kokos a kyselost prostředí

Vyrovnávací proces kyselosti je nezbytný, pokud chceme dosáhnout optimálního příjmu živin do kořenového systému rostliny. V kokosu je úprava kyselosti či zásaditosti pěstebního prostředí velmi snadná. Přesné hodnoty pH čerstvého kokosového média jsou většinou uvedeny výrobcem na obalu produktu. Hodnoty bývají standardně v rozmezí 6,0 až 6,5. Změnit pH v kokosu není velký problém jako tomu bává u běžné zeminy. Stačí Vám 1 až 2x prolít kokosové vlákno vodou s upraveným pH. Toto médium je velmi citlivé na kyselost používané vody, což dává pěstitelům rychlou kontrolu nad těmito hodnotami.

 

Kyslík v kokosu

Klasická půda má tendenci stát se časem usedlejší a jemnější, zejména pokud je dlouhou dobu zalévána proudem vody přímo do květináčů. Shluky půdy se rychle rozpadají, takže velmi jemné kousky půdní hmoty, které nejvíce zadržují vlhkost, vytváří syté skvrny. Do půdy tak proniká méně a méně vzduchu, což má za následek nedostatečné okysličování kořenového systému. Zemina usedlá na dně květináče se také může stát velmi nepřátelským prostředí pro kořeny, protože se začnou tzv. dusit svým okolím.  Kokosové médium se nikdy nepropadá, a vnitřní prostory zůstávají po celou dobu dobře větrány.

Recyklace kokosového vlákna

Další výhodou pěstování v kokosu je fakt, že jej lze znovu použít. Vzhledem k tomu, že kokosové vlákno je plně recyklovatelné, můžete tak dosáhnout až tří pěstebních cyklů z jednoho balení kokosu. Před opětovným použitím tohoto média, doporučujeme zbavit kokos všech viditelných kořenových fragmentů, rozkládajících se listů, a ostatních zbytků odumřelé vegetace.

Hlavní výhody pěstování v kokosu

Pěstování v kokosu představuje vynikající výsledky pro pěstitele a tato metoda je srovnatelná s většinou hydroponických systémů. Je to skvělá alternativa pro půdní pěstitele ochotných trochu experimentovat. Čisté kokosové vlákno může být přimícháno do klasického půdního substrátu.

 

  1. Podporuje silný růst kořenů a vitalitu rostlin.
  2. Kokosové vlákno je zcela šetrné k životnímu prostředí.
  3. Koncentruje prospěšné bakterie a odrazuje ty škodlivé.
  4. Jedná se o 100% energii z obnovitelných zdrojů.
  5. Kokos má ideální kyselost (pH) v rozmezí od 6,0 až 6,8.
  6. Kokosové vlákno je velmi vzdušné.
  7. Vysoký obsah přírodní celulózy.
  8. Kokosové vlákno je bez zápachu, jednoduché na manipulaci, a má jednotné složení.
  9. Obsahuje významné množství přírodního fosforu (10-50ppm) a draslíku (150-450ppm).



tipSemena konopí / marihuany jsou určena výhradně ke sběratelským účelům! Pěstování rostlin s vyšším osbahem THC je přestupkem, nebo trestným činem! Více zde

Vydáno: 09/22/12
(Aktualizováno: 06/01/21)