Legendární Odrůdy Konopí 3: Acapulco Gold

  • Acapulco Gold je dnes již legendární odrůdou, která se také stala doslova virálním modelem napříč konopnou komunitou „hipíků“ šedesátých let
  • Její unikátní zbarvení, chuť a v tu dobu i neobvyklá potence z této odrůdy zcela pochopitelně udělaly rostlinnou celebritu těšící se zájmu stovek tisíců uživatelů

Spolu s okamžitým nárůstem popularity odrůdy konopí Acapulco Gold, se tento druh marihuany krátce na to zapsal i přímo v anglickém slovníku Oxford English Dictionary. Slovník tuto odrůdu oficiálně definuje jako speciální odrůdu konopí vysoké kvality, rostoucí divoce v okolí oblasti Acapulca… vyznačuje se hnědě zlatou barvou, spojující v sobě odstíny zlaté i zelené.“

Definice v oxfordském slovníku si odrůda konopí jen tak nevyslouží a už pouze tento fakt nám napovídá, s čím se zde vlastně potýkáme.

V dnešním článku se podíváme jak původ, tak historický význam této odrůdy. Pokud se chcete dozvědět spíše o odrůdě samotné, jejich účincích a názorech uživatelů, můžete přeskočit rovnou na druhou část článku.

Původní ‚landrace‘ druh konopí a zrození legendy

Tradiční, původní kultivace odrůdy Acapulco Gold lze vystopovat do pohoří a kopců Guerrero Mountains v Mexiku, kde se jako volně rostoucímu druhu Acapulca dařilo výtečně. Díky správnému podnebí a vynikajícím podmínkám pro dozrávání zde vzniklo konopí, kterému v té době všichni přičítali až ohromující sílu, kvalitu a vizuální dojem.

Gary Tovar, jeden z proslulých pašeráků tehdejší éry, má na vzhled a kvalitu Acapulca Gold vlastní pohled:

 „Za tu barvu a vůni můžou podmínky, v kterých se tehdejší Acapulco sušilo a připravovalo pro finální užití. Pravé Acapulco Gold vyrostlo ve větrech pacifického oceánu. V těch samých větrech jsme ho taky sušili. Tyhle podmínky jen tak nenapodobíte. Acapulco vypěstované mimo původní zónu jsme vždycky poznali. Bylo slabší, míň vonělo a člověk necítil ani zdaleka tak silný efekt. Můžete si sice pořídit kvalitní, původní genetiku Acapulca Goldsmažící paprsky Mexického slunce a poryvy větrů přímo ze zálivu se však objednat nedají.“

Spolu s tehdejší rostoucí popularitou této legendy se pochopitelně rozjelo i sazení a snaha o vývoz. To však na kvalitě výsledných květů moc nepřidalo. Okolo roku 1975 se tak ve zpravodajích jako například New York Times, začali objevovat zprávy typu „Acapulco Gold již není to, co bývalo. Nadměrné pěstování zředilo potenci marihuany.“

Acapulco Gold bylo během šedesátek považováno za pravé, „gurmánské konopí“. Tehdejší kvalita Acapulca byla považována za konopí kvalitativně vyššího rázu, než to pěstované například v Kalifornii nebo Texasu. „Ti, kteří věděli, o co jde, se vždycky poohlíželi po pravém Acapulcu, protože nic jiného tehdy nemělo takovou sílu.“ Další z reportáží mluví o Acapulcu jako o „exkluzivním modelu s ještě exkluzivnější chutí.“

Potence tehdejšího Acapulca dosahovala až závratných 23%. To z něj dělalo jednoznačně nejsilnější model konopí, jaký jste mohli sehnat. Došlo to až do takového bodu, že oficiální učebnice institutu Drugs, Alcohol and Mental Health začala pojem ‚Acapulco gold‘ používat jako všeobecný výraz pro extrémně silnou marihuanu.“

Acapulco Gold - konopná volba celebrit

Jakožto konopná volba pravých gurmánů se Acapulco Gold „prodýmilo“ i do rukou celebrit. Stalo se tak oblíbenou volbou například herečky Carol Wayne nebo filmové legendy Jacka Nicholsona. Zajímavé byly i známé pokusy prezidenta NFL, který s Acapulcem experimentoval „na vlastní nebezpečí“, aby zjistil, zdali může marihuana uškodit jeho hráčům. Acapulco Gold se stalo během sedmdesátých let extrémně oblíbeným mezi studenty na univerzitě Columbia a to až natolik, že zde vznikla známá pašerácká stezka, kterou se Acapulco šířilo dál naskrz Spojenými státy.

Reportáže tehdejší doby se zabývali i cenou tohoto modelu: „Během šedesátých let dosahovala cena za unci Acapulca Gold ‚astromonické výšky‘ dvaceti dolarů. V roce 1967 se dostala cena až na 500% za kilo produktu. Do roku 1973 jsme se však už dostali dolů na cenu 36 dolarů za kilo.“ Pro srovnání – v dnešní době vás přijde legální nákup Acapulca, například ve státu Washington, pouhý gram na 12 dolarů.

Kontaminace mexického konopí herbicidy

 Během pozdních sedmdesátých let začalo jít vše kolem mexického konopí a zejména Acapulca Gold z kopce. Zhruba 20% veškerého dováženého konopí z Mexika do Ameriky bylo kontaminováno herbicidem zvaným paraquat, který mimo jiné způsoboval výrazně žlutě zlatou barvu konopí. Následně došlo ke značnému zvýšení poptávky po kontaminovaném konopí, které uživatelé mylně považovali za Acapulco Gold nové a vyšší kvality.

„Kontaminace Acapulca Gold však byla výsledkem tažení protidrogového programu Mexika, dotovaný USA, které na něj vynakládalo zhruba 13 milionů dolarů ročně. Spolu s kontaminací docházelo pod nátlakem vlády Spojených států i k hromadnému pálení polí plných pravého, původního Acapulca Gold.“

„Zajímavostí také je, že genetika Acapulca Gold dala vzniknout pozdějšímu, avšak neméně legendárnímu modelu Skunk n.1, jehož název, stejně jako Acapulco, začal být používán jako všeobecný popis pro kvalitní a silně aromatickou marihuanu.“

acapulco gold semena

O čem píšeme

Literatura a konopí aneb Acapulco Gold se zapsalo…

Spolu se získáním velmi vysokého statutu napříč konopnou komunitou šedesátých a sedmdesátých se Acapulco i zapsalo, a to doslova, v mnoha známých literárních dílech.

Zaprvé je zmínit román autora Edwina Corleyeho, s příhodným názvem Acapulco Gold, vyprávěla o fiktivní blízké budoucnosti, ve které se aktivně chystá legalizace a obchodní a reklamní společnosti se předhání v boji o zajištění co nejlepší značky konopných cigaret ještě před tím, než přijdou na trh.

Dále, hlavní protagonisti románu autora Roberta Bolaňa, The Savage Detectives, se jako začínající spisovatelé snaží pašovat Acapulco Gold a zajistit tak dostatečnou sumu peněz pro nastartování vlastního magazínu. Fiktivní konopné cigarety značky Acapulco Gold jsou zmiňovány také ve velmi oceňovaném díle Davida Gerrolda, When HARLIE Was One.

Zdaleka největší poklony a zvýraznění se však Acapulco Gold těšilo v románu Normana Spinrada z roku 1969 s názvem Bug Jack Barron. Norman ve svém díle popisuje fiktivní (ale dnes vcelku trefnou) verzi USA, kde je užívání léčebné konopí nejen legální, ale naprosto běžnou a každodenní záležitostí. V románu si konopné cigarety značky Acapulco Gold kupují nejen obyčejní lidé, ale i senátoři a filmové celebrity. Vcelku trefná představa budoucnosti, ne?

Acapulco Gold se objevila také v dílech známých autorů jako L. Ron Hubbard, Hunter S. Thompson, Darryl Pinckney, Jonathan Raban, David Foster Wallace nebo Carol Berge.

Lingvista Jean-Charles Seigneuret přičítal literární popularitu Acapulco Gold jakožto odrůdě, jejíž rolí je být „Psychedelickým kamenem mudrců“ a účelem je přerodit, „detribalizovat“ moderní společnost a dát vzniku nové, zlaté éře obrození. Je možné, že se nacházíme právě v momentu zrodu této éry? To už musíte posoudit vy sami…

Známé filmy o konopí a Acapulcu Gold

Pokud máte zájem o dokumenty, můžete shlédnout například dílo Boba Grosvenora. Jeho film z roku 1978, nazvaný přímo Acapulco Gold, vypráví o skupině vysokoškolských studentů ze zlaté doby Acapulca a jejich snaze propašovat co nejvíce tohoto „mexického pokladu“ do Spojených států.

Několik let na to vznikl také film Performance, kde jednoho z hlavních charakterů ztělesnil legendární frontman skupiny Rolling Stones, Mick Jagger. Postava Micka Jaggera je v tomto filmu znázorněna jako aktivní uživatel mexické „super trávy“, Acapulca Gold.

Zdaleka nejznámějším filmovým zachycením Acapulca Gold je však bezpochyby proslulý „stoner“ film z roku 1978, Up in Smoke. Komediální duo Cheech & Chong se díky tomuto filmu stali naprostými ikonami všech stonerů a konopných nadšenců.

Co se muziky týče, nejvýraznější poklonou Acapulcu Gold je dost možná jeho zmínka v live verzi písně v podání neméně legendární skupiny Led Zeppelin, „Over the Hills and Far Away“.

Acapulco Gold vypěstované dnes, v moderních podmínkách

I přesto, že slaný vítr mexického zálivu si spolu se semínky nezasadíte, pravou genetiku Acapulca Gold si pořídit můžete. Semenná banka Barney’s Farm se může chlubit hned několika skvostnými odrůdami, mezi které mimo legendární Acapulco patří také speciality, jako například:

Zaměřme se však opět na Acapulco Gold. Jak zmiňuje samotná seed banka Barney’s Farm, v případě šlechtění svého Acapulca se snažili jít opravdu za hranice:

„Naším cílem bylo vylepšit to absolutně nejlepší a troufáme si tvrdit, že se mise zdařila. Acapulco Gold je opěvované snad všemi konopnými veterány, kteří s ním měli v šedesátých a sedmdesátých letech tu čest. Naše verze je však doslova a do písmene dech beroucí. Potence jsme dle našeho názoru ještě malinko zvýšili. Co je zde však hlavní, je zachovalý, nádherný odstín výsledných květů, které mají aroma význačné unikátním koktejlem bylinně ovocných tónů.

„Naše (Barney’s Farm) verze Acapulca Gold jednoznačně předčí opěvovanou, historicky proslavenou verzi z Mexika.“

Co se léčebných účinků týče, je třeba pamatovat na to, že se jedná o odrůdu doslova nabitou kanabinoidem THC. Důležitým faktorem jsou zde i genetické kmeny Sativy, které se v kombinaci s vysokým obsahem vyznačují energetickým, velmi „myslným“ efektem. Účinek bývá také dlouhý a silný, začátečníci by tedy měli začít spíše s menšími dávkami.

Celkově však uživatelé Acapulca Gold popisují akutní efekty jako euforické, náladu povzbuzující a v pozdějších fázích i relaxační. Co se některých z negativních efektů týče, může se vyskytnout sucho v ústech a vyschnutí očí. Tomu se však dá zabránit opatrným dávkováním a samozřejmě dostatečnou hydratací.

Pacienti užívající Acapulco Gold přímo k léčbě hlásí úspěchy z oblasti léčby depresí a stres. Energetický efekt sklízí úspěchy také u pacientů trpících na chronickou únavu nebo fibromyalgii.

Zkušenosti uživatelů konopí Acapulco Gold

Na závěr se můžeme podívat na několik recenzí odrůdy Acapulco Gold a pohledů uživatelů serveru Leafly:

Whitsixkiller: „Narodil jsem se během zlatých šedesátých. Konopí jsem začal kouřit v druhé polovině sedmdesátých, takže jsem si alespoň záblesk tehdejší kontrakultury prožil. Teprve nedávno jsem si pořídil vlastní zdravotní kartu pro legální zakoupení léčebného konopí. Musím říct, že vymoženosti dnešní doby a všechny ty konopné produkty jsou opravdu našlapané, užívám si to. Pro ty z vás mladší, kteří chtějí zažít trochu nádechu ze staré hippie kultury, je Acapulco Gold ideální volbou.

Dnešní Acapulco od Barney’s Farm vypadá i chutná fakt stejně, jako to staré dobré. Samozřejmě je však o něco lepší kvalita výsledných palic díky dnešním vymoženostem a zkušenostem pěstitelů. Chuť je nezapomenutelná a spolu s energetickým účinkem se jedná o vynikající volbu pro užívání na přes den, kdy potřebujete zůstat aktivní. Tudíž, pro ty z vás, kteří se snaží si představit, jaké to asi bylo kouřit konopí v roce 1978, tady máte stroj času…“

Azmiked: „Pár věcí se tomuhle potentnímu čistokrevnému Acapulcu upřít nedá. Jeho obsah THC je občas trochu moc i na mě, palice jsou extrémně ulepené a plné pryskyřice a účinek v sobě kombinuje přesně to, co u odrůd hledám – velmi dlouhodobý stav, který vás nakopne a nenechá uzamčené doma na gauči. Pro mě osobně naprosto úžasná odrůda, která mě zaprvé nakopne a za druhé taky zbaví bolestí prožívaných při artritidě. Definitivně musíte vyzkoušet. UDRŽME PŮVODNÍ LANDRACE ODRŮDY NAŽIVU!“

CCCCofme: „Pro ty z vás, kteří tvrdí, že nejste až tak ohromeni silou nebo chuťovou kvalitou Acapulca Gold: je mi jasné, že se vám do rukou nedostal plně dozrálý, 10ti a více týdenní, kompletně THC krystaly pokrytý Acapulco. Jestli ano, potom palice nebyly správně usušené a vycurované. I pro zkušenější z nás potom stačí bohatě 3 až 4 potáhnutí, protože tahle Sativa je mocnost sama. Excelentní energetické a taky pozdější tělesné efekty. Pokud se vám nedostává všeho, o čem tady mluvím, sežeňte si Acapulco od někoho, kdo umí pěstovat…“

Anyankaemanuela: „Tuhle odrůdu jsem si fakt užila. Za prvé, Acapulco Gold voní a chutná naprosto majestátně. Manžel jeho aroma popisuje vždycky jako kombinaci heřmánkového čaje s medem. Mě naopak více připomíná ovocné želé nebo typicky ovocně sladké maličkosti pro děti. Tak jako tak, jedná se o velmi sladkou odrůdu. Na přirovnání k medu se shodneme nejspíše nejvíce.

Efekty nastupují typicky velmi rychle a pocítím je hned následující minutu dvě po pár potáhnutích z vaporizéru. Hned na to se mi chce povídat a myšlenky se mi značně zrychlí a zostří. Celkově mi po Acapulcu připadá, jako bych byla schopná zařadit na vyšší pohon a fungovat o stupeň lépe, než za střízliva. Rozhodně super volba na přes den. Sexuální vjemy byly také značně obohaceny, ty jsou však u mě osobně po aplikaci konopí zvýšené vždy.

Po prvotním povídání a kvalitním sexu jsme se s manželem rozhodli sledovat film a musím říct, že i zážitek ze sledování je po Acapulcu značně obohacen. Normálně mám problém soustředit se na gestikulace herců a rozpoznat tak subtilní výrazy a herecké exprese. Ne však po Acapulcu – připadalo mi, jako bych byla schopná se do herců mnohem více vcítit a celkově si tak pocit z filmu užít lépe a výrazněji. Po nádherně stráveném večeru jsem upadla do ještě krásnějšího, hlubokého spánku. Acapulco musím ještě párkrát vyzkoušet, abych se přesvědčila naprosto. Jestli se však prvotní zkušenost bude opakovat, rozhodně ho zařadím mezi své top modely.

*Veškeré informace v tomto článku jsou čistě orientačního charakteru. Za popsané účinky, vlastnosti odrůd a informace podané osobami na serveru Leafly neručíme.

Zdroje: 
“Acapulco Gold.” Wikipedia, Wikimedia Foundation, 12 Feb. 2019, en.wikipedia.org/wiki/Acapulco_Gold.

 

 

 

Časté dotazy

Konopí má řadu prokazatelně léčivých vlastností, kterými přispívá například k léčbě revmatismu, epilepsie, rakoviny, artritidy, poruchy spánku, nervových onemocnění a spoustu dalšího. Z kanabinoidů se vytváří konopné produktu, kterými jsou konopné masti, CBD oleje, konopná semínka a jiné. Konopí je v neposlední řadě také blahodárné pro naši pleť a je to výborný doplněk stravy. Konopné oleje a čaje mají prokazatelně pozitivní účinky na náš metabolismus a imunitní systém.

Odrůdy marihuany se od sebe liší stejně jako ostatní rostliny, rozdíly můžeme najít třeba v různé velikosti listů, výšce rostliny a podobně. Konopí můžeme rozdělovat dle chemotypů: rostliny, které obsahují vysoké množství THC a zároveň nízký obsah CBD, ty, které mají vysoký nebo střední obsah THC, ale i vysoké množství CBD, ty, které mají nízký obsah THC s vysokou hladinou CBD, ty, které mají vyšší obsah THC i CBD a rostliny, které mají méně než 0,3% THC. Odrůdy se také často rozdělují na sativu a indiku. Sativa má vyšší podíl psychotropních látek a indica naopak nižší.

Semenné banky jsou takzvané knihovny semen, jsou určeny k zachování genetiky semen a jejich rozmanitosti. Jsou v nich uloženy informace o účincích v bojích proti různým onemocněním. Jsou určeny nejen ke studiím a rozvoji, ale i k zachování genetické informace a rostliny. Konopných seedbanek můžeme nalézt mnoho, k nejznámějším patří například Barney’s Farm, Royal Queen Seeds nebo Green House Seeds. Tyto a další banky šlechtí a produkují svá semínka ať už cannabis indica nebo sativa a také CBD odrůdy s nižším obsahem THC

  • Články z kategorie THC a CBD, Konopí sativa, Semenné banky mají pouze informační charakter. Nemají za cíl vybízet k pěstování ani šíření konopí jako drogy, ale vytvářet osvětu léčebného konopí.

Vydáno: 07/01/18