Proč by káva mohla být opakem konopí?

  • Proč by káva mohla být opakem konopí?
  • Současná studie vychází z experimentu, kdy byl 47 účastníkům podáváno v rozmezí 0-8 šálků kávy denně a následně probíhal rozbor jejich krve.
  • Káva a marihuana působí na tělo v oblastech, kde se jejich účinky vzájemně překrývají.

Co má káva společného s konopím? Podle nové studie váš ranní šálek způsobí pokles hladin některých látek, které jsou spojeny s tělovým systémem pro reakci na marihuany.

Množství těchto látek-metabolitů, které se vyskytují v endokanabinoidním systému, se snížilo u lidí, kteří pijí denně 4 až 8 šálků kávy denně, podle studie zveřejněné 15. března 2018 v Journal of Internal Medicine.

Endokanabinoidy jsou molekuly, které se vážou na kanabinoidní receptory, které se nacházejí v celém nervovém systému, stejně jako v imunitní a endokrinní tkáni. Tělo dělá své vlastní endokanabinoidy, ale také reaguje na cizí kanabinoidy, jako jsou ty, které se nacházejí v listech rostlin rodu Cannabis.

Káva potlačuje endokanabinoidní chemikálie, které kouření marihuany zvyšuje, uvedla Marilyn Cornelisová, odborná asistentka preventivní medicíny na Lékařské fakultě Feinberg na Northwestern University, která vedla nový výzkum.

To by teoreticky mohlo znamenat, že káva dokáže vyvolat opačné účinky jako konopí na endocannabinoidním systému, řekla Cornelisová pro Live Science.

Káva v krvi

Výzkum zaznamenal pocity a chování, které vyvolává káva, ve srovnání s konopím,na základě vzestupu a poklesu chemických látek v krvi po konzumaci kávy. Endokanabinoidy byly jen jednou skupinou chemických látek – nebo metabolitů, u kterých našli výzkumníci nějakou změnu.

Kávová směs změnila 115 různých metabolitů v krvi. 34 z těchto metabolitů nemá ani název nebo známou roli v těle. Dalších 82 známých metabolitů hraje roli ve 33 různých biologických procesech.

Cornelisová a její tým se zaměřili na 5 těchto specifických biologických procesů, kde se zdálo, že četné metabolity se shlukují. Byly očekávány dva způsoby: Jeden byl xanthinový metabolismus – soubor procesů, které obsahují metabolismus kofeinu, což dávalo smysl, protože tělo přirozeně metabolizuje kofein v kávu po jeho spotřebování. Druhá cesta, metabolismus benzoátu, který se podílí na rozpadu dalších sloučenin v kávě nazývaných polyfenoly. Sloučeniny jsou rozloženy mikroby, které žijí ve střevě, tvrdí Cornelisová.

Střevní mikrobiom máme pod zvýšenou kontrolou pro jeho úlohu ve zdraví, takže zjištění je to zajímavé, řekla.

Ale skutečným překvapeními byly tři další metabolické procesy, které nikdy nebyly spojené s kávou. Endocannabinoidy byly seskupeny v jednom z těchto procesů.

„To, co vidíme zde, je to, že systémy postižené kávou a konopím se překrývají“, řekla Cornelisová. „To by mohlo znamenat, že pití kávy v kombinaci s marihuanou ve vašem systému by mohlo vytvořit interagující účinky.

I když povaha těchto interakcí ještě není jasná. Typicky endocannabinoidy, které klesaly s kávou také klesají, když je tělo pod stresem. Je možné, že množství kávy, které účastníci pili (4-8 šálků denně) způsobilo stres, což vedlo k poklesu hladin endokanabinoidů jako k určitému ochrannému opatření.

Cornelisová a její tým dále zjistili, že konzumace kávy zvyšuje koncentraci steroidních metabolitů v krvi možná proto, že káva obsahuje rostlinné steroidy zvané fytosteroly. „Zejména metabolity, které se zvyšují, jsou spojeny s vylučováním steroidů, takže je možné, že by káva mohla zvýšit rozpad steroidů v těle. (Vyšší rozklad steroidů by vedl k většímu vylučování steroidů)“.

To, co toto zjištění znamená pro lidské zdraví, zůstává záhadou. Některé steroidní procesy mají vazby na určité druhy rakoviny, říká Cornelisová , a spojení mezi samotnou kávou a rakovinou je rozmazané, takže zjištění steroidů by mohlo poskytnout nový prostor pro pochopení, zda spotřeba kávy ovlivňuje pravděpodobnost, že osoba onemocní rakovinou.

„Konečné seskupení metabolitů změněných konzumací kávy se skládalo z acylcholino mastných kyselin, které mohou být spojeny s endokanabinoidní cestou. Ale změny jsou tam nejzáhadnější ze všech. Je to nový soubor metabolitů, které opravdu neumíme vysvětlit“, dodala Cornelisová.

Výsledek obrázku pro cannabis and coffee

Káva a zdraví

To, že studie vyvolává více otázek než odpovědí, není překvapením. Cornelisová šla do výzkumu hledat nové vazby mezi kávou a zdravím. „Spousta výzkumů souvisí s pitím kávy a účinky na zdraví – natolik, že titulky v časopisech jako „Káva pro Vás dobrá/ Káva je pro Vás špatná“ jsou téměř klišé.

„Ale to jsou jen statistické údaje. Cílem mého výzkumu je pochopit příčinné důvody, které spoují kávy s těmito výsledky.“

Současná studie vychází z let starého klinického pokusu provedeného ve Finsku, kde bylo 47 osob, které pravidelně pily kávu požádáno, aby po dobu jednoho měsíce nepily kávu vůbec, další měsíc pily 4 šálky denně a poslední měsíc studie konzumovaly 8 šálků denně.

Všichni účastníci pili stejnou středně praženou směs arabica, která je také nejoblíbenější typem kávy ve Spojených státech. Cornelisová a její tým použila krev těchto účastníků k testování 733 metabolitů.

Stejné osoby byly také testovány na změny v jejich hladinách lipidů a bílkovin, což Cornelisová dále studuje. Taky doufá, že použije další údaje z velkých populačních studií, které obsahují ůdaje o spotřebě kávy, aby zjistila, zda se u širší populace mění stejné metabolity.

„Bylo by zajímavé zjistit, zda v odpovědi na kávu hrají roli nějaké genetické rozdíly“, řekla.

Zdroje: studie, obrázek: www.merryjane.com, www.GFarma.news

přidej komentář

Zboží k článku

Komentáře

Okomentuj příspěvek, přidej hodnotný komentář.

Přidat vlastní komentář


  • Články z kategorie Studie mají pouze informační charakter. Nemají za cíl vybízet k pěstování ani šíření konopí jako drogy, ale vytvářet osvětu léčebného konopí.