Legendární Odrůdy Konopí 4: AK 47, AK 48 (AK Modely)

  • Pokud jste o odrůdě léčebného konopí zvané AK-47 ještě neslyšeli, máte se na co těšit
  • Nenechte se zmást zdánlivě nebezpečným názvem tohoto modelu, ve skutečnosti se totiž jedná o léčebně velmi pestrou odrůdu
  • Dle dosavadních zkušeností uživatelů je možné AK-47 využít jark při léčbě fyzických chorob, tak i terapii psychických poruch

Legendární odrůda marihuany pojmenovaná po neslavně proslulé zbraní AK-47, je modelem, který splňuje snad všechny možné požadavky uživatelů různého typu. Kdyby existoval kvíz na téma nejlepšího modelu pro léčbu i rekreaci, je dost možné, že právě AK-47 by si mohla zaškrtnout nejvíce škatulek.

AK-47 – zbraň mezi Sativami

V moment, kdy si budete schopni dát dohromady kompletní obrázek vykreslující veškeré benefity AK-47 vám přijde naprosto pochopitelné, proč že se vlastně „ákáčko“ tolik zapsalo a zůstalo vysoce relevantním modelem v pomyslné hitparádě konopných odrůd až dodnes. Velkou roli dozajista hraje i fakt, že je AK-47 vhodná jak pro zkušené, tak i začínající uživatele.

Ze zahradnického pohledu se jedná o rostlinu, jejíž výška je překvapivě dobře ovladatelná a nejedná se vyloženě o monstr květinu, která by byla schopna přerůst veškerou vedlejší vegetaci. Když vezmeme v potaz, že geneticky je AK-47 dominantní Sativoumáme zde hned první unikátní vlastnost. Rostliny konopí z kmenu Sativa bývají typicky velmi vytáhlé a vysoké. U vzrostlých, dokvétajících rostlin AK-47 je možné pozorovat vysoké množství bílých chloupků, ve výsledku oblepených pryskyřicí s průměrným obsahem zhruba 20% THC.

„Kvalita květů a nadměrná produkce kvalitní pryskyřice plné THC, spolu se svěžím terpenovým profilem umožnili odrůdě AK-47 vyhrát mnoho celosvětových cen, mezi které patří například druhé místo v Cannabis Cupu magazínu High Times roku 1999, kde se soutěžilo o nejlepší Sativa modely konopí.“ První AK-47 spatřilo světla světa díky šikovným breederům amsterdamské seed banky Serious Seeds.

„Výtvory pocházející z rukou Serious Seeds patří nepochybně mezi světovou špičku. Z jejich náruče můžeme vidět vykvétat modely, jakými jsou například White Russian,Bubblegum, nebo Chronic.

ak47 odrůda marihuana

Genetiky konopí z celého světa, spojeny v jedno

V případě genetiky AK-47 se nám nádherně zjevuje schopnost přírody zamíchat opravdu různorodé rostlinné geny a vytvořit z nich ve výsledku funkční a navíc velmi výkonnou rostlinu. Kanabinoidní a terpenový profil je opravdu celosvětový – kombinuje v sobě landrace odrůdy konopí pocházející z kamenitého Afghánistánu, vlhkého Thajska, slunného Mexika i jihoamerické Kolumbie. Možná i právě kombinace genetik pocházejících z různých částí světa a tedy i rozdílných klimat nám ve výsledku předává odolnou a flexibilní rostlinku.

Originální verze modelu AK-47 od Serious Seeds konopné komunitě nadšenců stačila po většinu devadesátých let. I dodnes se tato veteránská odrůda drží v popředí, máme zde však i celou řadu vylepšených verzí konopí, ve kterých se genetika AK-47 skrývá.

Účinky konopí AK-47 na psychiku a tělo

V kontrastu s nebezpečně znějícím názvem je tato odrůda schopná dle svých uživatelů přinést dlouhotrvající pocity pohody a klidného psychického rozpoložení. Spojením sativních vlastností je tak „možné dosáhnout bdělého, ale zároveň relaxačního stavu“. Pozor je však třeba dávat na aspekt dlouhého trvání efektu AK-47 – počítejte s tím, že budete účinkem ovlivněni až 3 hodiny a to i v případě, že máte proti omamným účinkům konopí vypěstovanou toleranci.

V opačném případě (při nedostatečné toleranci) si na prvotní dávkování dejte obzvláště pozor – příliš vysoká dávka THC může nezkušeným uživatelům způsobovat pocity nejistoty až dočasnou paranoiu. Jako vždy si je tedy třeba najít vlastní „dávku Dao“, která je ve výsledky díky kanabinoidnímu profilu AK-47 schopna přinést vlny kreativity, nadšení a zvýšení senzorického užitku, což se hodí například při poslechu muziky.“

AK-47 by jako odrůda vhodná proti bolestem pasovala i do předchozího článku „Léčebným konopím proti bolesti svalů a kloubů“, jelikož právě snížení bolesti je mezi pacientskou částí uživatelů častým zaměřením. Není však zdaleka jediným – pacienti si zde chválí mnohostrannost léčebného efektu schopného pomoci i v případě nevolností a nechuti k jídlu. Navíc, po odeznění prvotních účinků se dokáže AK-47 v těle rozložit a přinést spíše účinek z jeho indické strany – tělesné uvolnění a příjemnou ospalost.

Dostatek spánku je mimochodem také základním předpokladem pro udržení zdravého, spokojeného psychického rozpoložení. U osob, které trpí na úzkost či depresi, se jako prvotní pomoc doporučuje zejména dostatek kvalitního spánku. U těch, kteří trpí na různé stupně insomniese tedy pochopitelně AK.47 chytlo taktéž. Jak sami vidíte, tento model v sobě skrývá pozoruhodně flexibilní vlastnosti.

Různorodé druhy marihuany AK-47, Jack 47…?

Když přemýšlíte o tom, které z nejlepších druhů konopí zkombinovat ve snaze zplodit velkolepého potomka, potom vám dost možná v mysli vyskočí legendární Jack Herera právě proslulé AK-47. Španělská seed banka Sweet Seedsse tohoto úkolu ujala opravdu s vervou a na výsledku to jde rozhodně vidět. Super hybrid Jack 47 v sobě kloubí agresivní (avšak stabilní) růst AK a typicky omamné aroma původního Jacka. Pacienti si u Jacka 47 chválí zejména okamžitou úlevu od stresu a napětí.

PdrChris: „Jack 47 mi připomíná staré dobré časy. Voní skvěle, chutná ještě líp a chytám po něm záchvaty smíchu. Tohle mi fakt připomíná naše začátky a první jointy. Hluboké filozofické myšlenky a úsměvy na celé kolo – přesně to můžete od Jacka 47 čekat.“

O čem píšeme

Zjednodušeně řečeno – pokud se vám nechce čekat na plně dozrálou, feminizovanou verzi Jacka 47, máte na výběr také jeho „zrychlenou“, samonakvétací verzi.

Profesionálové zahradničící za seed banku Royal Queen Seeds se po vzájemné shodě rozhodli, že je načas vzít klasické „ákáčko“ a vytvořit jeho rychle dokvétací, autoflower verzi. Zahrádka, ve které si RQS chystá a šlechtí nová rostlinná esa do rukávu, je naštěstí hojná taky na pečované rostliny konopí kmenu ruderalis.Ve výsledku se tak zájemcům dostává téměř totožných květů, jako v případě původního AK. Jediným rozdílem je vyšší sladkost a květinové aroma, oproti původnímu, typicky „skunkovému“ oparu.

Pod značkou Growshop i Fair Seeds můžete nalézt genetický mix, který je naprosto nepřehlédnutelný. Legenda mezi dominantně Sativními hybridy ve spojení s naopak čistou, pravou a nefalšovanou Indikou Northern Lights je něčím, co každé jaro láká hromady nadšených zahradníků. Tato kombinace není o nic méně oblíbená mezi uživateli, kteří si potrpí na hybridy stvořené z kvalitních genetik. Léčebně se tato konopná kombinace užívá zejména v případě potřeby utlumovat nešvary fyzického těla přes den a přitom zachovat určitou míru soustředěnosti.

Cream 47 aneb exemplární ukázka profesionální hybridizace pěstitelských technik nové generace. Semenná banka Sweet Seeds si zde dala záležet na výběru opravdu elitních klonů AK-47, které nakřížili s neméně elitním modelem Cream Caramel. Jako obvykle se po zkřížení u výsledné rostliny projevil bouřlivý růst poděděný po „ákáčku“. U dospělých rostlin je tak pro zahradníky zajímavé pozorovat silné, až dřevnaté větvě osazené masivní květy. Extra nasládlé aroma, jaké je ostatně u modelů Sweet Seeds zvykem, je zde příjemným bonusem.

White Siberian je výtvorem pro změnu holandské seed banky Dinafem, kteří se rozhodli „napustit“ původní, rovněž celosvětově známou White Widowtrochou genetiky pravého AK-47. Stejně jako u Jacka 47 se přidáním genetiky AK změnila původní White Widow v horlivě rostoucí hybrid. Zajímavostí a častým terčem vyhledávání je u White Siberian vyšší obsah kanabinoidu CBDPrávě z tohoto důvodu je tedy často vyhledáván pacienty trpícími na bolesti s kořenem zánětu, vyskytující se zejména u kloubní artritidyÚspěchy však model sklízí i mezi pacienty s psychickými poruchami, jako je například PTSD.

AgentAK: „Metoda konzumace: profesionální vaporizér Volcano. Pro: vcelku rychlá úleva od bolesti. Uklidňující pocit rozléhající se napříč celým tělem. To samé se dá říci i o rozpoložení mysli. Proti: Hmmm, nic moc proti bych zde asi neměl. Nicméně, oproti borovicové chuti, o které mluvil můj prodavač ve výdejně, jsem pozoroval spíše takovou divně květinovou příchuť. Zajímavé. Pozor na vyschlost v ústech, ta byla pozorovatelně silná.“

Po Bílém Sibiřanovi se můžeme vrhnout rovnou na Bílého Rusa. S odrůdou White Russian se ke konci vracíme opět na prvopočátek – k seed bance Serious Seeds. Pravý White Russian je totiž podobnou genetickou kombinací, jako v případě White Siberian. Jediným rozdílem je vyšší prevalence genů Bílé Vdovy. Ve výsledku se tak jedná o odrůdu nabitou obsahem THC (až 22%) a velmi aromaticky vonící – zahradníci hovoří i o výrazné vůni, vyskytující se již ve vegetativním cyklu rostliny, což je přinejmenším pozoruhodné.

Tdeek555: „Vykouřil jsem jenom JEDNU fajku. V jiném stavu jsem byl téměř instatně. Rozhodně poznáte, že se tady jedná o něco ze strany Sativy. I když časem si všimnete i něčeho z indické strany věci. Byl jsem dost high dost dlouho. Řekl bych, aspoň 3 hoďky. Za mě dost dobrá odrůda.“

Nakonec nelze nezmínit odrůdu Think Different. Think Different je dlouholetým tahounem jak zákazníků e-shopu Semena-Marihuany.cztak prvotřídní genetikou tvořící jednu z hlavních karet známé seed banky Dutch PassionStředem zájmu je zde sativní pozůstatek ze strany AK-47 spojený s překvapivě obrovským výnosem (obzvláště pokud vezmeme v potaz, že se jedná o samonakvétací odrůdu).

*Veškeré informace v tomto článku jsou čistě orientačního charakteru. Za popsané účinky, vlastnosti odrůd a informace podané osobami na serveru Leafly neručíme.

  • Články z kategorie Studie CBD, Konopí indica, Konopí sativa mají pouze informační charakter. Nemají za cíl vybízet k pěstování ani šíření konopí jako drogy, ale vytvářet osvětu léčebného konopí.

Vydáno: 08/16/18