5 odrůd modrého konopí - Blue Velvet, Dream, Kush, Thai, Widow

  • Odrůdy léčebného konopí jsou od přírody rozmanité, a to jak vzhledově, tak výsledným účinkem na tělo i psychiku
  • Konopní gurmáni se často rozplývají nad modrými odrůdami marihuany, jako například známá Blueberry
  • Modré druhy konopí však mají co nabídnout také těm, kteří se pomocí látek z marihuany léčí

Druhy a odrůdy modrého, medicínského konopí můžete nalézt v mnoha různých genetických hávech. Některé z rostlin dosahují modrého zbarvení naturálně, jiným je zase třeba malinko pomoci. Účelného zbarvení do modra se dá dosáhnout relativně jednoduše snížením teploty místa, kde rostliny kvetou. Ti, kteří jsou zvyklí na venkovní pěstování, si určitě všimli, že během změny klimatu z letního na podzimní se modré až fialové zbarvení běžně vyskytuje.   

Nicméně, pokud máte zájem o pravé, nefalšované odrůdy nesoucí šlechtické geny originální Blueberry, potom vás dozajista zaujme 6 následujících odrůd konopí:  

fialové konopí marihuana blueberry

1. Blue Dream  

Jako první nelze nezmínit novodobou celebritu mezi odrůdami marihuany – Blue Dream. Ne nadarmo se po tomto modelu momentálně shání všechny marketingově znalé výdejny konopí. Ve státech USA, kde je již konopí legální pro léčebné i rekreační účely, je Blue Dream statisticky nejprodávanější odrůdou. Krátce po legalizace ve státech Washington a Colorado se Blue Dream ve vitrínách nově otevřených výdejen okamžitě uchytil. Za jeden rok se ho prodalo ohromujících 34 milionů gramů.  

Kolik Blue Dream vydělal, ptáte se? Příjemných 13 milionů dolarů. Jak je však možné, že odrůda jako Blue Dream začne dominovat celý trh?   

Vedoucí jedné z firem (BDS Analytics) zabývajících se analýzou trhu tvrdí, že se zde z velké části jednalo o chytrý, dobře načasovaný marketing. Odhad Roye Binghame, firemního ředitele, zřejmě nebude daleko od pravdy. Ostatně, jeho firma má pod hledáčkem záznamy o více než 20 milionech transakcí konopných výdejen, provedených ve Washingtonu a Coloradu. V těsném tažení se za Blue Dreamem dle statistik ocitl landrace model Durban Poison, zřejmě oblíbený pro svůj čistě energetický efekt.

“Překvapivé zde ani zdaleka není, že se Blue Dreamu prodalo nejvíce v Kalifornii. Blue Dream se ostatně řadí mezi Kalifornské konopné celebrity a jak jistě víte, Kaliforňané jdou po konopí jako po uzeném.”   

Podívejme se však na opravdové kvality tohoto modelu. Zákazníci se k němu přece jen vrací i z jiného důvodu, než je pouhá reklama. Základem úspěchu je zde možná kořen v Sativní genetice, která je mezi uživateli díky povzbuzujícímu účinku velmi oblíbená. Nicméně, klíčovou hodnotou jsou zde také unikátně silné terpeny, zejména potom alpha-pinen. Terpen nazývaný pinen zapůjčuje květům konopí silně borovicové aroma.  

U borovicového nádechu a chutě to však celé pouze začíná. Dnes již víme, že pokud se terpen pinen spojí s kanabinoidem THC,  dojde v lidském těle k odlišné syntéze THC a také jinému psychickému účinku. Uživatelé si proto chválí postupný náběh účinku Blue Dream, během kterého jsou méně ovlivněni působením THC a jsou schopni udržet plynulý chod myšlenek. Někteří z uživatelů si dokonce pochvalují vyšší výkonnost při kreativní i fyzické práci.   

CannabisCook“Přátelé, kamarádi a všichni červenoocí krajani. Vypůjčte mi na maličký moment váš sluch, neboť přináším velké vyprávění o pohádkové odrůdě marihuany nazývané Blue Dream.   

Psal se rok 2014. Byl to klidný, aprílový večer. S velikou horlivostí jsem si vyzvedl svých prvních deset gramů voňavého Blue Dreamu. Hutnost květů, počet svítících chloupků a oslnivé pryskyřice stačily k tomu, aby vám ukápla slzička. Vášnivě jsem nadrtil jednu z paliček a nabil si velmi štědrou fajku. O jednu celou fajku a osm minut později jsem si začal říkat, že je tato odrůda pro konzumenta mé třídy možná trochu slabá. V ten stejný moment mě však stav bacil přes palici jako stotunová lokomotiva. Totální euforie a pocit spasení mě nutily neustále opakovat výraz “WHoaaa”. Rozhlížel jsem se po pokoji a byl schopen spatřit veškeré detaily tohoto náhle novelistického prostředí.   

Z ničeho nic jsem si však uvědomil, že se mě zmocňuje hluboce silný pocit čisté energie, asi něco jako když orel majestátně rozevře křídla a vzlétne přimo do teplého proudu, kde se jen tak vznáší. Jestli se chcete někdy cítit jako orlové, Blue Dream je na dosah.  

Nakonec se však vplížila magicky omamná Indika. Její strana barikády je mnohem klidnější a kolíbavější. Uvítal jsem ji s otevřenou náručí a hlubokým usednutím do křesla, které během poslední půl hodiny získalo schopnost poskytnutí extrémních levelů pohodlí. Nakonec si připravte tak ze dvanáct sendvičů a pusťte ze pár dílů oblíbeného seriálu pěkně do playlistu, protože se ze pár hodin ze samého vychutnávání pohody nebudete chtít hnout.  

Řekl bych, že pointou této pohádky založené na skutečném příběhu je to, že Blue Dream je prostě odrůdou jako ze snu, schopnou poskytnou vjemy dříve považované za téměř nemožné. Umotejte si svobodné množství Blue Dreamu, škrtněte škrtátkem a nechte se zavést na cestu nečekanou." 

2. Blue Velvet  

Blue Velvet, neboli Modrý Samet, je odrůdou pojmenovanou zejména po vzhledu květů, které je schopná pod šikovnýma rukama pěstitelů vyprodukovat. Sametově modré palice léčebného konopí jsou zde dle slov zahradníků od pohledu hypnotyzující. Podobně jako v případě Blue Dreamu se jedná o jednu z nejoblíbenějších odrůd marihuany v severní Kalifornii. Modrý Samet navíc uživateli poskytuje to nejlepší z obou světů konopných genetik - jedná se přesně o fifty-fifty hybrid Sativy a Indiky 

Sametově modrý vzhled zde jde ruku v ruce i s terpenovým profilem květů. Po přivonění ke květům Blue Velvet si nelze nevšimnout silně parfémovaného, květinového aroma, které jde naprosto ruku v ruce s jak názvem, tak vzhledem této podmanivé, léčebné květiny. Pokud se budete pod Blue Velvetu shánět, je dobré vědět, že se tento model občas nazývá i Blue Thai - jedná se totiž o kříženinu mezi klasikami Purple Thai a Afghani. 

Rnspeights:Nejdříve musím zmínit, že jsem velmi vybíravý člověk a co se týče ganjy, potrpím si na kvalitu dvakrát tolik. Co potom znamená, že je Blue Velvet má nejoblíbenější odrůda ze všech? Znamená to, že Blue Velvet je schopna obohatit smysly jako málokterá jiná. Jídlo? Pod vlivem Blue Velvet si jídlo užívám jako nikdy předtím. Dále - kašel při kouření jointu? Rozhodně ne v případě, že je joint plný sametového Blue Velvetu. Navíc, můj obvyklý bolehlav, který zažívám po odeznění účinku marihuany se zde také nevyskytuje.” 

O čem píšeme

3. Blue Kush  

Když už je řeč o kalifornských a modrých modelech léčebného konopí, nabízí se nám zde naprosto ultimátní genetické kombo – Blue KushZnalci marihuany a jejích modelů ví, na jaké příčce Kush v Kalifornii stojí. Ve zkratce - jedná se o totálně dominantní odrůdu, která je hlavním tahounem trhu již od dob, kdy bylo léčebné konopí stále tabu.  

Varování zde však je nasnadě - jedná se o extrémně potentní druh marihuany, obsahující často více než 25% psychoaktivního kanabinoidu THC. Jedním z vedlejších, negativních účinků příliš velké dávky THC mohou být pocity nejistoty, paranoie i úzkosti. Fyzicky je možné při předávkování THC zažívat silný pocit sucha v ústech. V případě potřeby silného konopí pro léčbu je však vysoký obsah kanabinodů považován za vhodný a uživatel v případě Blue Kushe může díky nižší spotřebě také ušetřit.  

DeadlightBulb: Blue Kush je nádhernou ukázkou toho, jak by měl vypadat hybrid s dominancí Sativy. Vůně a chuť je zde něčím, co dozajista ocení i náročný konopný gurmán. Kombinace borovice se svěžím nádechem citrusového limonenu spojeného s hlubokou borůvkou je zde něčím, čemu se dá jen ztěžka odolat.  

Blue Kush mi poprvé doporučil kamarád a natolik o tomto modelu básnil, že jsem měl ve výsledku pochopitelně vysoká očekávání. Naštěstí musím uznat, že jsem nebyl zklamán. Co se průběhu efektů týče, pocítil jsem zprvu velmi silnou vlnu v povzbuzení nálady, která byla následována postupnou, plíživě se stupňující euforií. Zkrátka přesně to, co se s vámi má stát, když požijete přesnou dávku léčebného hybridu. Od každého něco.”

4. Blue Widow  

Genetika White Widow stojí rozhodně na podobné, ne-li stejné příčce legendárnosti, jako pravá Blueberry. O tom, která z těchto léčebných květin konopí je lepší nebo horší, by se zřejmě dalo dlouho polemizovat. Zahradníky a profesionální šlechtitele seed banky Dinafem však nějaké polemizování moc nezajímá a raději se vrhnou rovnou do horlivého zkřížení obou těchto legend. Právě díky nim si tak dnes můžeme dovolit spatřit či i ochutnat exotickou Blue Widow 

Nejzajímavější na tomto modelu je zde dle uživatelů spojení zvláštně kyselo sladké chuti původní Bílé Vdovy s borůvkově květinovým aroma Blueberry. Ve spojení se totiž jedná o přichuť připomínající sladké žvýkačky pro děti, kterou by záviděla i sladce zaměřená seed bank Sweet Seeds.

Anonymous:Pracuji v oboru, který vyžaduje koncentraci a kreativního ducha. Zároveň trpím na chronickou bolest. Řešení? Pro mě je řešením model konopí Blue Widow. Po aplikaci jsem schopný v práci fungovat a nejen to – jsem schopný fungovat spokojeně a bez bolesti krku, kterým jinak ani nepohnu. Navíc si u Blue Widow cením, že mi po ní nevysychá v ústech jako u ostatních odrůd.  

Bonusem jsou zde i super tvrdé paličky. Toho si vážím, protože jsem osobně kuřák, který jointa rád vychutná a nechá ho hořet v klidu, pomalu. Blue Widow používám jak přes den, tak na noc. Zatím jsem nebyl zklamán a myslím, že se tohoto modelu budu ještě nějakou dobu držet.” 

5. Blue Cheese  

Nakonec si nelze vzpomenout na další z nezpochybnitelných veteránských odrůd, které přestály všechny zkoušky času a konopného trhu – Cheese. Cheese, sýrově vonící model léčebného konopí, který bývá pro někoho až moc našlapaný kanabinoidem THC. Pokud jste o modelu Cheese ještě neslyšeli, rozhodně se po něm poohlédněte. Název Cheese nevznikl nadarmo a prazvláštní aroma i chuť, které je tento model schopen nabídnout jsou přinejmenším pozoruhodné.  

Možná ještě zajímavější je i kombinace Cheese s genetikou Blueberry. Navíc je zajímavé, že je chuťové aroma zachováno i v případě samonakvétací verze Blue Cheese. Léčebné je účinek “modrého sýru” doporučován těm, kteří trpí na úzkosti, deprese a dokonce i PTSD. V případě užití na večer si chválí efekty tohoto modelu i insomniaci.  

Woamotive: “Ze všech tří odrůd, které mám momentálně k dispozici (Blue Cheese, Blue Dream a Purple Passionjsem si tuhle oblíbil nejvíce při kouření přes den. Co mě však zaujalo nejvíce (tohle jsem nikdy předtím s marihuanou nezažil), bylo náhlé, silné zvýšení chuti na sex. To se mi poslední dobou dost hodilo, protože už nějakou chvíli jsem na sex ani nepomyslel. Navíc, byla mi diagnostikována úzkost a panická porucha. Tahle odrůda je pro mě (obzvláště v totálně vystresovaném období, které teď prožívám) něčím jako darem z nebes.” 

*Veškeré informace v tomto článku jsou čistě orientačního charakteru. Za popsané účinky, vlastnosti odrůd a informace podané osobami na serveru Leafly neručíme.

 

Časté dotazy

Cannabis Indica neboli konopí indické je druh rostliny z čeledi konopovité s původem ve střední Asii. Semínka indiky vykvétají do nízké rostliny s širšími listy. V listech a květech jsou obsaženy kanabidoidy, které mají široké léčebné užití (CBD, THC, CBC). Při kvetení tvoří hustou korunu a roste poměrně rychle. Vytváří kompaktní a pevné palice. Díky krátké době květu a nižšímu vzrůstu jsou indica semínka vhodná pro indoor pěstování.

Kanabinoidy z konopí působí jako přírodní antidepresiva, z toho důvodu je ideální možností při léčbě deprese předtím, než sáhneme po antidepresivech jako takových. Pacienti, kteří na úzkosti a deprese užívali produkty s obsahem CBD, konkrétně CBD olej potvrzují okamžitou úlevu. Nejlepšího výsledku dosáhneme při dlouhodobém a pravidelném užívání. CBD ovlivňuje produkci serotinu, známý jako hormon štěstí, jehož nedostatek může být příčinou deprese. Kanabinoidy harmonizují nervovou soustavu a působí na endokanabinoidní systém. Je to 100% přírodní látka s minimálním množstvím nežádoucích účinků. CBD olej je možné kombinovat například s konopným čajem či jinými CBD produkty pro dosažení vyššího blahodárného účinku.

CBD vykazuje pozitivní účinky při léčbě bolesti jak samotné, tak i s obsahem THC. Je vynikající pro zánětlivou bolest jako je artritida nebo zranění. Nejen, že pomáhá při bolesti, ale i snižuje a redukuje záněty. Reaguje na receptory endokanabinoidního systému, což značně přispívá k úlevě od bolesti. THC pomáhá zmírnit centrální a neuropatickou bolest a působí taktéž protizánětlivě. Ideálním bojovníkem proti nemoci je tudíž například CBD olej s poměrem CBD:THC.

K léčbě úzkosti je nejčastější způsob užití CBD. Studie prokázaly, že CBD snižuje úzkost u pacientů se sociálně-úzkostnou poruchou. CBD olej napomáhá k udržení nižší hladiny úzkosti a neustálému zlepšování kvality a množství spánku. Je to nejpopulárnější přírodní způsob léčby úzkosti a poruchy spánku. K dennímu užití při zvládání úzkosti se doporučují CBD kapsle nebo CBD tinktury. Ke zvládání akutních potíží se naopak doporučuje vaporizace CBD, neboť úleva se zaznamená téměř okamžitě.

Konopí má široké možnosti využití a obrovský potenciál pro léčebné využití. Léčebné účinky konopí jsou zkoumány řadou studií. V současnosti známe zejména analgetické, antimikrobiální a silné protizánětlivé schopnosti konopí. Nejúčinnější se přitom zdají být kanabinoidy THC a CBD, které jsou však v mnohém odlišné. Legální CBD je využíváno v boji proti úzkostem, depresím, stresu i bolestem různého původu. Vedle toho THC je užitečné zejména při boji s bolestmi. Konopí s obsahem THC na povolenou hranici 1 % je však možné získat výhradně na lékařský předpis.

Odrůdy marihuany se od sebe liší stejně jako ostatní rostliny, rozdíly můžeme najít třeba v různé velikosti listů, výšce rostliny a podobně. Konopí můžeme rozdělovat dle chemotypů: rostliny, které obsahují vysoké množství THC a zároveň nízký obsah CBD, ty, které mají vysoký nebo střední obsah THC, ale i vysoké množství CBD, ty, které mají nízký obsah THC s vysokou hladinou CBD, ty, které mají vyšší obsah THC i CBD a rostliny, které mají méně než 0,3% THC. Odrůdy se také často rozdělují na sativu a indiku. Sativa má vyšší podíl psychotropních látek a indica naopak nižší.

Semenné banky jsou takzvané knihovny semen, jsou určeny k zachování genetiky semen a jejich rozmanitosti. Jsou v nich uloženy informace o účincích v bojích proti různým onemocněním. Jsou určeny nejen ke studiím a rozvoji, ale i k zachování genetické informace a rostliny. Konopných seedbanek můžeme nalézt mnoho, k nejznámějším patří například Barney’s Farm, Royal Queen Seeds nebo Green House Seeds. Tyto a další banky šlechtí a produkují svá semínka ať už cannabis indica nebo sativa a také CBD odrůdy s nižším obsahem THC

Vydáno: 08/19/18