Durban Poison - Konopí z Afriky, které by nakoplo i slona

  • Pokud vás zajímají odrůdy konopí z čeledi Sativa, rozhodně nesmíte minout Durban Poison - nejpopulárnější landrace model marihuany na dnešním trhu

Pravé konopí seté z města Durban

Durban Poison by se dalo označit za maskota všech poctivých a energeticky působících Sativ. Nenechte se zastrašit druhou částí jména Poison (jed) - Durban Poison v žádném případě není jedovatým druhem konopí a například lidé trpící na poruchy soustředění si jeho účinky nemohou vynachválit. Na získané slávě Durbanu se podepsala i typická, silně citrusová chuť správně dorostlých květů.  

Pokud jste již někdy kouřili landrace Sativu, dost možná se jednalo o Durban - jedná se totiž o naprosto nejrozšířenější Sativu původní genetiky. Navíc, dle znalců je to také geneticky nejčistější druh konopí setého. Vysoký obsah THC a terpenu limomenu jsou kombinací, které můžeme vděčit za typicky stimulační efekt odrůdy. 

“Uživatelé Durban Poisonu jeho efekty využívají například zároveň s ranní kávou. Při dodržení správné dávky je možné očekávat energetické nakopnutí, které je schopné uživatele správně naladit před startem do dne.” 

Durban Poison semínka marihuany sativa

Durban Poison: Původ & Historie 

Durban Poison se na mainstreamový trh s konopnými modely dostal během sedmdesátých let minulého století. Za jeho dovoz můžeme vděčit dnes již známému konopnému nadšenci, Edovi Rosenthalovi, který neodolal a v okolí města Durban v jižní Africe nasbíral pár kvalitních semínek tohoto konopného specimenu. V okolí města Durban byla tato odrůda již dobře známá zejména pro schopnost rychlého dozrávání.  

Po dovozu pečlivě vybraných semínek do Ameriky začal Ed pochopitelně horlivě pěstovat. Ze startu Ed pozoroval značné rozdíly mezi rychlostí dokvétání jednotlivých květin. Postupnou selekcí rostlin dělených podle atributů, jako je rychlost květu a samotná kvalita květů, Ed postupně vybíral a šlechtil ten nejvýkonnější Durban Poison 

Další částí šlechtitelského výkonu se chopil Edův přítel Mel Frank, který si několik specimenů od Eda vypůjčil a začal se soustředit na vývin exkluzivně rychlého dozrávání. Mel si dal záležet a Durban Poisony šlechtil generaci za generací, až nakonec dosáhl dvou fenotypů, se kterými byl spokojen. Pojmenoval je jednoduše fenotyp A a B, přičemž A podle něj malinko vedlo.  

Zde se nám do příběhu Durban Poisonu vmísí další konopná ikona – Sam the Skunkman. Sam je konopný šlechtitel známý zejména v Amsterdamu. Samovi byly darovány semínka fenotypu B, které si do Amsterdamu nadšeně odvezl. Tam také založil svůj konopný byznys se semínky.  Sam se začal opět soustředit na ještě lepší a kratší dobu dozrávání. Pointou zde byla zejména vytoužená schopnost včasného dozrávání v oblasti Holandska, kde jsou léta kratší. Tento atribut sám o sobě vyšvihl Durban Poison na první příčky prodejnosti. Od té doby se z Durban Poisonu stal favorit většiny outdoor growerů 

Účinek & Efekt: original Sativa 

Legendárnost účinku Durban Posionu se skýtá hlavně v nezaměnitelně stimulačním efektu, dosaženém díky vysokému obsahu citrusově chutnajícího terpenu limonenu ve spojení s relativně vysokým obsahem kanabinoidu THC. Nakopnutí mentální aktivity se hodí pro uživatele, kteří rádi kloubí účinek marihuany s prací. Obzvláště efektivní je pak dle uživatelů účinek Durban Poisonu při kreativní práci jako je psaní, kresba či hudba. Durban Poison je však možné využít ve snaze o zvýšení produktivity všeobecně.  

Práce však samozřejmě není všechno. Stimulační a mysl osvěžující efekty Durban Poisonu je tedy pochopitelně možné využít i při poklábosení s přáteli, procházky přírodou nebo pro lepší workouty. Bystrost mysli poskytnuté trochou Durban Poisonu rádi využívají i hráči online multiplayerových her.  

“Durban Poison je jednou z posledních čistých genetik na trhu. Většina ostatních Sativ je s něčím namíchaná, pravý Durban je však stále Durban. Ideální odrůda pro aplikaci přes den.” - Sohum ShahThe Cannabist 

Málokterá odrůda má za sebou tolik práce a šlechtění, které navíc probíhaly pod dohledem absolutně špičkových zahradníků celosvětové konopné scény. Ne nadarmo se milovníci Sativ po Durban Poisonu neustále ptají. Důkazem je zde i fakt, že Durban Poison zůstává jednou z nejžádanějších odrůd v americkém městě Colorado. Popularita modelů léčebného konopí se v Coloradu měří výborně zejména od té doby, co zde bylo konopí zlegalizováno pro rekreační i léčebné účely.  

O čem píšeme

Zkušenosti & Recenze uživatelů odrůdy Durban Posion 

GrnGrazer: Durban Poison je odrůda, po které hrábnu vždycky, když si chci vylepšit figuru na léto nebo zhubnout po svátečním hodování. Tvrdé, kompaktní palice dosahují kvality, díky které jsem svojí investice do nich nikdy nelitoval. Stav je jemný ale zato svěží. Nikdy se po Durbanu necítím napjatý. Navíc, zde se dostáváme k hubnutí, po Durbanu mě nikdy nechytne hlad. Takže zkrátka a dobře, pokud člověk potřebuje trochu mentální energie a zároveň se chce vyhnout všude číhajícím koblihám, volí Durban Poison.” 

KindGodess420: Vaporizace koncentrátu z Durban Poisonu mě transportovala zpátky do roku 1973. Tehdy jsem zažila svůj první zážitek s hašišovým olejem. Prostě odpal! Woop! Po tomhle modelu se do uklízení pokoje pustím s nevídanou vervou. A ten důraz na detail, wow, kdo by to byl kdy čekal. Durban Poison prohlašuji za nejlepší energetický model na světě, který budu vaporizovat nejlépe 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, 365 dní v roce.” 

Landl:Miluju Durban Poison, dost solidní účinek na psychiku. Jedná se o čistou Sativu takže se nemusíte bát moc silného pocitu hladu nebo akutní paranoie. Tyhle dva atributy jsou pro mě při výběru modelu naprosto zásadní. Nedoporučoval bych však Durban pro večerní pokouření, hlavně ne před spaním. Na to se víc hodí třeba taková Tangie.” 

Hoobear: “Uběhlo asi sto dní od té doby, co jsem naposledy užil konopí. Durban Poison byl první model, který mi poté přišel pod ruku. Skvělá, řekl bych naprosto ideální volba. Cerebrální efekt byl dost silný, ale naštěstí ne úplně přemáhající. Vlastně byl dost senzační. Tohle je prostě 100% mentální záležitost. Totální nával energie spojený s vyhlazením jakéhokoli náznaku špatné nálady. Skvělé. Ideální pro venkovní dobrodružství a pořádnou celodenní túru. Jenom prosím vás nekuřte Durban před spaním. Jestli to uděláte, připravte se na pár hodin převalování a hlubokých filozofických myšlenek.” 

Prairie: “Durban Posion poskytuje doslova elektrizující, euforický stav. Palice tohoto modelu jsou typicky sativního, šiškovitého tvaru. Tyto silně borovicově vonící květy rozpozná každý, kdo se s nimi již někdy předtím setkal. Durban nejlépe využijete v moment, kdy potřebujete nabudit - třeba před party, kreativní prací nebo prostě před mentálně vyčerpávající aktivitou. Skvěle mi pomáhá při nechuti k jídlu, nicméně musím uznat, že proti úzkosti mi Durban moc nesedí.  

“Pokud se momentálně cítím pod psa, tak se budu cítit stejně i po Durbanu, jen s ostřejšími smysly. Tak jako tak, z Durban Poisonu se stal jeden z mých nejoblíbenějších modelů. Jen ho musím používat ve správný moment. Tahle odrůda funguje jako zesilovač momentálních emocí. Doporučoval bych ho používat jen tehdy, když se člověk cítí v pohodě i za střízlivosti.” 

Durban Poison - odrůda mnoha tváří 

Jak sami vidíte, Durban Poison je napříč uživatelskou základnou velmi oblíbenou odrůdou léčebného konopí. Využít se dá zejména pro obohacení smyslových vjemů a k dosažení zaostřeného vnímání. Nicméně, určitě jste si všimli, že se některé názory na tento model paradoxně liší. Někomu Durban Poison pomáhá zahnat hlad, jinému zase nechuť k jídlu. Jeden uživatel si chválí jeho účinky pro pozvednutí nálady, další zase varuje před umocněním úzkosti či všeobecně momentálního, psychického rozpoložení. Zde můžeme nádherně vidět, jak rozmanitě je léčebné konopí schopno účinkovat.  

Efekt léčebných kanabinoidů je stejně různorodý, jako samotná lidská psychika. Uživatel si vždy musí udělat vlastní obrázek, pozorovat, jak na něj jednotlivé odrůdy působí a pamatovat si jednotlivé plusy a mínusy daných modelů. V případě léčebné marihuany je každý tak trochu sám sobě doktorem. Pokud však najdete svůj oblíbený model nebo rovnou několik modelů, potom dozajista uznáte, že léčebné konopí má co nabídnout. Při pátrání po různorodých typech marihuany doporučujeme nahlédnout do sekce “Druhy a modely”, kde je k nalezení mnoho detailních článků o specifických modelech a věřte tomu, že je z čeho vybírat. 

*Veškeré informace v tomto článku jsou čistě orientačního charakteru. Za popsané účinky, vlastnosti odrůd a informace podané osobami na serveru Leafly neručíme. 

Časté dotazy

Cannabis sativa neboli konopí seté je druhem konopných semínek. Pochází z teplejších a tropických oblastí. Dorůstají vysokých rozměrů, do téměř až tří metrů, díky čemuž jsou sativa semena vhodná pro outdoor pěstování. Vytváří lehké, dlouhé a tenké palice s úzkými listy. Sativy mívají zemité aroma připomínající palivo.

Odrůdy marihuany se od sebe liší stejně jako ostatní rostliny, rozdíly můžeme najít třeba v různé velikosti listů, výšce rostliny a podobně. Konopí můžeme rozdělovat dle chemotypů: rostliny, které obsahují vysoké množství THC a zároveň nízký obsah CBD, ty, které mají vysoký nebo střední obsah THC, ale i vysoké množství CBD, ty, které mají nízký obsah THC s vysokou hladinou CBD, ty, které mají vyšší obsah THC i CBD a rostliny, které mají méně než 0,3% THC. Odrůdy se také často rozdělují na sativu a indiku. Sativa má vyšší podíl psychotropních látek a indica naopak nižší.

Semenné banky jsou takzvané knihovny semen, jsou určeny k zachování genetiky semen a jejich rozmanitosti. Jsou v nich uloženy informace o účincích v bojích proti různým onemocněním. Jsou určeny nejen ke studiím a rozvoji, ale i k zachování genetické informace a rostliny. Konopných seedbanek můžeme nalézt mnoho, k nejznámějším patří například Barney’s Farm, Royal Queen Seeds nebo Green House Seeds. Tyto a další banky šlechtí a produkují svá semínka ať už cannabis indica nebo sativa a také CBD odrůdy s nižším obsahem THC

  • Články z kategorie THC a CBD, Konopí sativa, Semenné banky mají pouze informační charakter. Nemají za cíl vybízet k pěstování ani šíření konopí jako drogy, ale vytvářet osvětu léčebného konopí.

Vydáno: 09/18/18