Nejlepší Bílé Odrůdy Konopí (White Widow, Russian, Cheese, Amnesia …)

  • K nejvýznamnějším důvodům celosvětové obliby White odrůd patří jejich vyhlášená schopnost vysokého výnosu a tvorby objemných květů, které jsou navíc během sklizně naprosto obalené plnohodnotnou pryskyřicí plnou rostlinných kanabinoidů o různých poměrech.

Odrůdy konopí, které začínají slovíčkem “White” jsou z mnohých důvodů velmi oblíbeným druhem marihuany napříč rekreační i pacientskou uživatelskou základnou. Většina White variet konopí je z většinové části tvořena genetikou konopí indického. Po indickém typu konopí tak White cannabis naturálně dědí i hutný, nízký růst, vzhledem přirovnatelný k malým keříkům. Výhodou v určitých klimatech je i schopnost dřívějšího dozrávání, které nastartovalo vlnu oblíbenosti mezi Holandskými pěstiteli marihuany. Výsledkem je tak pochopitelně značně rozšířená nabídka odrůda marihuany s předponou “White”.  

Klasickým omylem zde u zájemců o semínka bývá, že všechny odrůdy začínající popisem “White...” jsou přímým potomkem legendárního modelu White Widow. Tento předpoklad však nemůže být dál od pravdy, zejména v dnešní změti všemožných odrůd konopí. Všeobecně se dá říct, že pro vysloužení přezdívky začínající na “White” musí daná rostlinka být schopná zejména masivní produkce pryskyřice během květové fáze. Dnes se podíváme právě na některé z klasických, ale i novějších, modernějších White modelů.

“Produkce pryskyřice White odrůd marihuany často dosahuje takových extrémů, že květy konopí ve výsledku působí zářivě bílým, až oslnivě lesklým vzhledem.”

bílá vdova white widow semínka

Ultra White Amnesia

Sňatkem Bílé Vdovy s proslulou Amnesií vzniká nezapomenutelný a určitým způsobem velmi výjimečný hybrid. Myslíte si, že svítivě bílé květy Bílé Vdovy nelze překonat? Ultra White Amnesie takové typy předpokladů často vyvádí z omylu. Ultra White Amnesia je oblíbená zejména napříč uživatelskou základnou pacientů, kteří chtějí léčit více aspektů onemocnění pomocí jednoho modelu. Uživatelé se často buď snaží výběrem správného modelu ušetřit peníze nebo nemít potřebu kombinovat dvě různé odrůdy pro dosažení kýženého, plného efektu.  

Spojením toho nejlepšího ze světa Indiky a Sativy (White Widow X Amnesia), dochází k rovnoměrnému, avšak velmi potentnímu účinku. Kombinací psychické stimulace spolu s rázným zklidněním symptomů vyskytujících se napříč fyzickým tělem je možné takzvaně sejmout dvě mouchy jednou ranou. Cítíte se pod psa a je vám špatně od žaludku? Při simultánním zažívání různých symptomů zkušení pacienti vyhledávají právě potentní hybridy schopné zaúčinkovat napříč celým tělem.  

White Berry

Čím doplnit hutně skunkovou příchuť konopných květů? Přimíchat do genetiky rostlinky bohaté na ovocně chutnající terpeny jako limonen nebo myrcen dozajista neuškodí. To si při prvním historickém vypěstování modelu White Berry říkal i známý šlechtitel vystupující pod pseudonymem DJ Short. Ohledně modelu marihuany White Berry se s relativní jistotou dá tvrdit, že je z poloviny tvořená původní verzí White Widow. Model, který této konopné varietě zapůjčil ovocné aroma však DJ Short veřejnosti neprozradil. Nejčastěji však uslyšíte teorie o tom, že se jedná o proslule borůvkovou Indiku – Blueberry.  

JustBake420: “Na to, že se jedná o Indiku, jsem po pár prdech nemohl zavřít hubu. Neuvěřitelně ukecaná odrůda. Řekl bych ale, že ta ukecanost je jenom vedlejším efektem čiré euforie a štěstí, dvou vlastností efektu White Berrry, kterým se nelze vyhnout. Počítejte s postupným nájezdem, tohle je plazivý model. Jedno pořádně nabité bongo vám ale ve výsledku vystačí na dlouho. O potenci zde není nouze. A čistá fajka je základ. Nechcete se přece ochudit o borůvkově omamný výpar!”

White Widow X The Ultimate

White Widow v kombinaci známé odrůdy holandské semenné banky Dutch Passion zvané The Ultimate je dle mnohých znalců jednou z nejočekávanějších konopných odrůd Evropy. Samotní Dutch Passion tuto označují odrůdu jako velmi vhodnou pro ty, kteří si potřebují vypěstovat vlastní medicínu spolehlivě a bez nutnosti profesionálních znalostí pěstování konopí. Výnos bývá dle dosavadních zkušeností průměrný až nadprůměrný. Znalci terpenů si zde chválí vysoký obsah pinenu, tedy terpenu, kterému můžeme vděčit za schopnost snížení paměť narušujících efektů THC.  

Sugarman: “Na pohled velmi pěkná a vzrostlá rostlinka. Potřebuji zejména rychle dokvétající, dobře výnosné rostliny, a to je přesně to, co jsem zde našel. Účinek výsledných, řádně usušených a zralých květů je dost povznášející, nezadýmí vám mysl a zůstanete v klidu, ale v pozoru. Doteď jsem od Dutch Passion vždycky bral Euforii, ale myslím, že teď chvíli zůstanu u White Widow x The Ultimate.”

White Widow

Když už je řeč o tolika “White modelech”, nesmíme opomenout totální klasiku, bez které by žádné “White” hybridy ani neexistovaly. Pokud jste se s Bílou Vdovou doposud neseznámili, máte se na co těšit. Pro více informací o tomto legendárním modelu doporučuje navštívit náš minulý článek - Bílá Vdova a.k.a White Widow – Historie vzniku legendy konopí.  

O čem píšeme

Jacky White

U tohoto modelu vidíme příponu White pro změnu na konci nicku, to však nic nemění na jeho kvalitě a genetika White Widow zde rozhodně nestojí na druhém místě. Jacky White se bude zamlouvat spíše fanouškům dominantnějších Sativ, ale i pacientům vyhledávajícím úlevu při chronické únavě či fibromyalgii. Kombinace neméně báječného a zaslouženě proslavené Jacka Herera dává vzniknout pravému léčebnému projevu konopí. Navíc, po spojení genetiky hutné White Widow se svěžejším Jackem Hererem došlo ke zrození velmi grepově chutnající odrůdy.  

“Jednoduchá na pěstování, odolná a chutná. Díky těmto atributům se Jacky White drží v popředí již od roku 2005.”

Jack herer semínka marihuany

White Cheese

Při prvním kontaktu s modelem Cheese se uživatel často zamyslí a nejprve neví, co se vlastně děje. Čichové pohárky nezasvěceného člověka jsou s tímto aromatem zcela neseznámené a u osob čichajících k modelu Cheese je často pozorovatelný silný pud zájmu a pozornosti, který vede ke stále opakujícímu se čichání k jeho květům ve snaze o rozluštění, co že to vlastně náš nos cítí. Ve valné většině případů však uživatel dospěje k názoru, že je vůně nejbližší hutnému sýru zkombinovaného s masivně skunkovým závanem.  

Unikátní vůně však není jediným aspektem kvality modelu Cheese. Tento konopný unikát nabízí prvotřídní genetickou kombinaci předchůdců Super Skunku a původního konopí Afghani. Medicínsky je zase White Cheese vyhledáván pro svoji potenci a schopnost radikálního, rychlého účinku proti stresu a úzkosti.  

MarcusXL: “Po kvalitním Cheese modelu se začnu poohlížet vždycky, když vyhledávám typicky Indický efekt, bez přehnaného “stoned” efektu většiny Kush odrůd. White Cheese je jedním z nich, nabízí kvalitní pocit relaxace s typicky euforickou náladou ze strany White Widow. Kamarád, který mi poskytl poslední várku White Cheese tvrdil, že se jedná o hybrid 60/40 s dominancí Indiky. Řekl bych, že měl pravdu, protože jsem znatelně cítil zmírněné stimulační efekty typické pro Sativu.  

Zkušenější uživatelé by se v případě snaze léčby chronických bolestí nebo nespavosti měli poohlédnout spíše po silnějším Kushi. Pro průměrně zkušené je White Cheese ideální, dá se užívat přes den i večer. Hlavní je umět si uzpůsobit vlastní dávku.”

White Russian

Bílý Rus byla odrůdou, která v minulosti uchvátila i redakci proslulého magazínu High Times. Roku 1996 bylo v tomto modelu naměřeno tehdy naprosto epických 22% THC. Takový obsah THC je dostatečně vysoký i pro dnešní “rozmlsané” uživatele konopí. Není se však čemu divit - jedná o kříženinu mezi White Widow a neméně legendárním AK-47. Do paměti se uživatelům často zaryje i extrémně ovocná, až ostrá vůně. Pěstitelé ostatně zmiňují, že tato rostlina voní již během vegetativního cyklu.  

Nicméně, vysoký obsah THC zde není užitečný jen pro rekreační uživatele, které už jen tak něco “nezhulí”. Vysoký kanabinoidní obsah je zde teoreticky velmi dobře využitelný pro pacienty, kteří potřebují silnou rostlinnou pomoc proti chronickým bolestem nebo i hrozným migrénám.  

Art90210: “Na tuhle odrůdu jsem narazil úplně náhodou, během cestování po Austrálii. Třeba zmínit, že kvalita konopí zde ani zdaleka nedosahuje toho, co je k dostání v legálních výdejnách v Kalifornii. Hned jak jsem zjistil, že mám možnost sehnat model White Russian, popadlo mě nadšení. Hodně jsem o něm četl.  

S bráchou jsme si rozdělili jointa na půl, ale zhruba v půlce jsem ho musel odložit. Byla to síla, nestihl jsem ani dojít k počítači a už jsem cítil totální náběh cerebrálních účinků. Tak ‘happy’ a ukecaný stav jsem dlouho nezažil.”

White Siberian

Jak jistě tušíte z názvu, White Siberian je dost podobnou odrůdou, jako White Russian. I zde se jedná o kros mezi White Widow a AK-47, pouze s tím rozdílem, že šlechtiteli jsou zde holandští konopní experti Dinafem Seeds. Seed banka Dinafem tvrdí, že se jí povedlo vylepšit nevylepšitelné - extrémně potentní aroma připomínající exotické ovoce, které proslavilo předchozího Bílého Rusa.  

White Siberian je známý i pro vyšší obsah nepsychoaktivního kanabinoidu CBD, využitelného pro snížení zánětlivostí, pocitu úzkostí, depresí a dalších poruch. Pokud vás zajímají širokospektrální léčebné efekty CBD, doporučujeme nahlédnout do sekce “Léčebné využití”.  

BeWise: “Tahle odrůda má schopnost působit jako energetický drink, ale má to svoje háčky. Pokud jsem celkově ready a v dobrém rozpoložení, můžu si s White Siberian dovolit zhruba 2 až 3 seance. Po třetí seanci je však citelný náběh únavy a mentálního utlumení. Když jsem unavený, tak se nedostaví ani prvotní energetický efekt a jdu rovnou do únavy. Ne, že by na tom bylo něco špatného. Pro nespavce je to určitě ideální účinek, ale myslím, že je s tímto faktem před zvolením modelu počítat.  

White Critical

White Critical je považován za velmi vybalancovanou odrůdu konopí. Jedná se o přesný hybrid 50:50 Sativa:Indika, vyšlechtěný v laboratořích G13. White Critical je vybalancovaný model i co se účinku týče a z dosavadních ohlasů lze vypozorovat, že je oblíbený mezi začátečníky, pacienty i konopnými gurmány. Nejčastěji zmiňované kondice, které se pomocí odrůdy White Critical léčí jsou PTSD (posttraumatická depresivní porucha), úzkost, deprese a bolesti kloubů.  

White Dwarf

White Dwarf, neboli Bílý trpaslík je dostupný ve dvou verzích - jeden v podání Buddha Seeds a druhý od Riot Seeds. Oba modely jsou si velmi podobné v jednom aspektu - mocném zklidňujícím účinku, který nechává uživatele neschopné zvednout se z gauče. I přesto, že je tento efekt oceňován mezi insomniaky, každodenní rekreační uživatele je zde třeba varovat. Pokud chcete zůstat přes den funkční, rozhodně nepoužívejte White Dwarfa. Pocit hluboké relaxace hraničící s totální leností je zde nevyhnutelný.  

Všechna semínka zmíněná v tomto článku jsou dostupná v naší nabídce!  

Pokud se vám nechce hledat, můžete vybírat hned zde pod článkem!

*Veškeré informace v tomto článku jsou čistě orientačního charakteru. Za popsané účinky, vlastnosti odrůd a informace podané osobami na serveru Leafly neručíme. 

Časté dotazy

Cannabis Indica neboli konopí indické je druh rostliny z čeledi konopovité s původem ve střední Asii. Semínka indiky vykvétají do nízké rostliny s širšími listy. V listech a květech jsou obsaženy kanabidoidy, které mají široké léčebné užití (CBD, THC, CBC). Při kvetení tvoří hustou korunu a roste poměrně rychle. Vytváří kompaktní a pevné palice. Díky krátké době květu a nižšímu vzrůstu jsou indica semínka vhodná pro indoor pěstování.

Kanabinoid CBD je pouze jedna z mnoha účinných látek nacházejících se v rostlinách léčebného konopí. Kanabidiol aneb CBD je druhý nejčastější kanabinoid, který se v konopí vyskytuje. V různém množství jej samozřejmě naleznete v každé odrůdě, nicméně některé jsou speciálně šlechtěny tak, aby byl obsah CBD skutečně vysoký a bylo možné jej například využít v lékařství.

Léčba migrény pomocí CBD je momentálně ve fázi studií, neboť studie konopí byly dlouhou dobu nelegální. Přesto, že o léčebných účincích CBD na migrénu nevíme zatím příliš, nelze popírat jeho léčebný přínos k mnoha zdravotním potížím. K příznakům migrény patří bolest, úzkost a nevolnost, na to vše má CBD pozitivní vliv. CBD lze užívat například orálně pomocí CBD olejů, které mají dlouhotrvající účinek úlevy. Inhalačním užitím nastupuje účinek oproti olejům mnohem rychleji. Na pomoc od migrény jsou vhodné například konopné odrůdy jako je White Widow, OG Kush nebo Chocolate Haze.

K léčbě úzkosti je nejčastější způsob užití CBD. Studie prokázaly, že CBD snižuje úzkost u pacientů se sociálně-úzkostnou poruchou. CBD olej napomáhá k udržení nižší hladiny úzkosti a neustálému zlepšování kvality a množství spánku. Je to nejpopulárnější přírodní způsob léčby úzkosti a poruchy spánku. K dennímu užití při zvládání úzkosti se doporučují CBD kapsle nebo CBD tinktury. Ke zvládání akutních potíží se naopak doporučuje vaporizace CBD, neboť úleva se zaznamená téměř okamžitě.

Konopí má široké možnosti využití a obrovský potenciál pro léčebné využití. Léčebné účinky konopí jsou zkoumány řadou studií. V současnosti známe zejména analgetické, antimikrobiální a silné protizánětlivé schopnosti konopí. Nejúčinnější se přitom zdají být kanabinoidy THC a CBD, které jsou však v mnohém odlišné. Legální CBD je využíváno v boji proti úzkostem, depresím, stresu i bolestem různého původu. Vedle toho THC je užitečné zejména při boji s bolestmi. Konopí s obsahem THC na povolenou hranici 1 % je však možné získat výhradně na lékařský předpis.

Odrůdy marihuany se od sebe liší stejně jako ostatní rostliny, rozdíly můžeme najít třeba v různé velikosti listů, výšce rostliny a podobně. Konopí můžeme rozdělovat dle chemotypů: rostliny, které obsahují vysoké množství THC a zároveň nízký obsah CBD, ty, které mají vysoký nebo střední obsah THC, ale i vysoké množství CBD, ty, které mají nízký obsah THC s vysokou hladinou CBD, ty, které mají vyšší obsah THC i CBD a rostliny, které mají méně než 0,3% THC. Odrůdy se také často rozdělují na sativu a indiku. Sativa má vyšší podíl psychotropních látek a indica naopak nižší.

Semenné banky jsou takzvané knihovny semen, jsou určeny k zachování genetiky semen a jejich rozmanitosti. Jsou v nich uloženy informace o účincích v bojích proti různým onemocněním. Jsou určeny nejen ke studiím a rozvoji, ale i k zachování genetické informace a rostliny. Konopných seedbanek můžeme nalézt mnoho, k nejznámějším patří například Barney’s Farm, Royal Queen Seeds nebo Green House Seeds. Tyto a další banky šlechtí a produkují svá semínka ať už cannabis indica nebo sativa a také CBD odrůdy s nižším obsahem THC

Vydáno: 06/14/18