Legendární Odrůdy Konopí 5: Original Haze

  • Haze je typickou sativou, která se díky své stabilitě, síle i obsahu kanabinoidů drží v popředí slávy již dlouhá léta
  • Haze modely jsou z valné většiny velmi bohaté na psychoaktivní THC
  • Pokud vás zajímá pestrá historie Haze, čtěte dále. Na druhou polovinu článku přeskočte v případě, že vás zajímají rovnou nejlepší Haze modely dnešní doby

Původní Haze

Naprosto originální genetika Haze byla přivedena na svět během sedmdesátých let minulého století. Kalifornští pěstitelé se pustili do křížení těch nejkvalitnějších genetik konopí sativa. Ve výsledku tak došlo k zmixovaní genetické banky konopí pocházejících ze všech možných koutů Jižní Ameriky i jižní Asie.  

Zajímavostí je, že Haze odrůdy byly pěstovány v původních oblastech již celá staletí a dost možná i déle. Během devatenáctého století bylo hodně zemí, jako například Indie, Myanmar (Burma) nebo Thajsko, kde bylo pěstování za rekreačními účely obyčejným zvykem, pod kontrolou Britského impéria.  

“S postupem času, během třicátých let devatenáctého století, se semínka těchto odrůd začaly postupně dostávat i do USA a z těch samých semínek byly o zhruba 40 let později vyšlechtěny i tolik slavné Haze modely.

haze sativa hybrid marihuana semínka

Kalifornie a Bratři Hazeovi

Z Kalifornie se během šedesátých “hippie” let stala naprostá kolébka marihuany. Během tohoto období se do Kalifornie začala přivážet vlna konopných genetik za vlnou. Ze všech stran přicházely nové modely a odrůdy z Mexika, Karibiku, Afghánistánu i Kolumbie. Tato situace se samozřejmě velmi zamlouvala všem zvědavým zahradníkům kutilům a konopným gurmánům.  

Legenda praví, že v kalifornském kraji Santa Cruz přebývali konopní experti a distributoři zvaní Bratři Hazeovi. Bratři konopí Haze nejen pěstovali, ale také prodávali a s velkou oblibou konzumovali. Přezdívku Haze si jejich modely prý vysloužili díky neomylně energetickým až euforickým účinkům. Specialitou zde byla kombinace mezi kolumbijskými a mexickými geny. Pověsti dál praví, že v tu dobu byli bratři v dobrém spojení s neméně proslulým Samem Skunksmanem, kterého jsme zmiňovali v minulém díle “Legendární Konopí: Skunk”, a který v tu dobu přebýval ve stejném sousedství.  

Mexické konopí ve spojení s “kolumbijským zlatem”

První oficiální Haze strain vznikl dle dostupných informací právě v rukou Sama the Skunksmana poté, co obdržel semínka jako dar od bratrů Hazeových. Další z nejčastějších pověr tvrdí, že Sam smíchal darovanou genetiku s mexickou odrůdou Acapulco Gold, o jehož bohaté historii se dočtete v jednom našich z minulých dílů. Jako poslední součástku Sam zvolil kolumbijský model Colombian Gold.  

Takto vzniklou původní Haze bylo následně potřeba stabilizovat a celkově zesílit. Sam tak spojil síly se skupinou Sacred Seed Collective. Jejich výsledky byly zprvu rozporuplné. Hlavním problémem bylo, že jim rostliny Haze ve výsledku dorůstaly do značně rozdílných podob. S postupem času se však jejich úsilí oplatilo a odvážili se do oběhu vyslat první oficiální semínka Original Haze.  

“Tato první kalifornská Haze byla 100% hybridní sativou. Tehdejší uživatelé si ji začali hromadně oblibovat kvůli nasládlému spektru terpenů a účinkům, které byly nezvykle energetického rázu.”

Další z lidových příběhů tvrdí, že se Bratři Hazeovi rozešli a konopí nakonec pěstovat přestali. Jeden z nich našel boha v kopcích San Francisca a druhý odputoval do Mexika.  

Holandsko – jak přišlo Haze do Evropy

Když Sam the Skunksman roku 1982 přistál v Holandsku, kde se chtěl schovat před politickou opresí tehdejší vlády Spojených států, měl s sebou vcelku bohatý balíček semínek konopí. Právě tento balíček následně kompletně a trvale transformoval celou evropskou scénu.

“Samův balíček obsahoval zhruba 250,000 různých modelů marihuany, mezi kterými jste mohli najít například speciality jako Skunk#1, California OrangeEarly Pearl nebo právě Original Haze.”

hze semínka marihuany

Od roku 1975 se z Holandska stalo díky “milému” politickému přístupu k měkkým drogám to nejlepší místo pro konopné nadšence, farmáře i šlechtitele. Tedy přesně pro takové lidi, jakým byl Sam the Skunksman. Sam se zde napojil na hned několik předních expertů a založil svůj seedshop zvaný Cultivator’s Choice.  

Během osmdesátých let se však jeho společnost rozpadla, podnik byl prodán a Sam své genetiky rozprodal dál šlechtitelům následníkům. Jedním z takových následníků byl Wernard Bruining, zakladatel seed banky Positronics, která se nakonec stala prvním podnikem se semínky konopí poskytujícími oficiální genetiky Skunk #1 a Original Haze. Positronics se však nakonec rovněž přidala ke krachujícímu trendu. Pár členů se však naštěstí nevzdalo a díky jejich úsilí začaly vznikat další semenné banky. Jednou z nich byla například známá Nirvana Seeds. Celá věc se nakonec protočila kompletním cyklem a genetika Original Haze se díky Eddymu (zakladateli Flying Dutchmana), vrátila do rukou Sama the Skunksmana.  

“Po spojení Eddyho a Sama propukla opravdová snaha o finální stabilizaci původních a v té době nejoblíbenějších modelů Skunku #1 a Original Haze. Sam byl tedy nakonec přece jen osobou, která začala originální genetiku Haze šířit dál do světa.”

Nicméně, opravdová sláva se modelu Haze nedostala až do té doby, dokud se nedostala do rukou nezbedného Nevilla Shoemakera, kterého mimochodem prestižní magazín High Times jmenoval “Králem konopí”...

Neville Shoemaker - Konopný král a podpůrce Haze

Brzká historie Nevilla Shoemakera není zrovna tou, ze které by si mladiství měli brát příklad. Tento australský rodák se ještě před konopným úspěchem prokousal velkými sousty problémů, během kterých stihl otestovat a vyrobit spousty různých drog. Nebýt však jeho silné závislosti na heroinu, nebyl by se nikdy dostal do léčebny v Nizozemí, kde se své závislosti zbavil a našel svoji novou můzu.  

Po odchodu z léčebny Neville obdržel štědrý grant k nastartování svého zbrusu nového byznysu. Neville neváhal, nakoupil statky blízko německých hranic a okamžitě je vybavil velkými skleníky plnými industriálních lamp. Toto místo hrdě nazval Konopným hradem. Po vyšlechtění několika stabilních modelů se Neville stal první osobou, která začala spolupracovat s poštovní službou a rozesílat semínka konopí po celé Evropě. Psal se rok 1984, když vznikla seed banka zvaná The Seedbank of Holland.  

A B C D – Hybridy konopí, které přepsaly historii

Neville začal horlivě klíčit semínka, které převzal od předchůdce Sama. Své nově získané genetiky pojmenoval jednoduše - B, D a E byly samice a A, C samci. Takto prostě pojmenované genetiky se však staly předními evropskými hybridy.

Hned roku 1989 jeho prvotřídní dílo stvořené kombinací Early Pearl X Skunk#1 X Northern Lights X Haze vyhrálo Cannabis Cup, což se další roky začalo pravidelně opakovat s dalšími a dalšími hybridy. Za zmínku stojí například neméně legendární Jack Herer – kombinace Northern Lights, Haze C, Skunku a Haze A.  

Příběh Nevilla Shoemakera však nekončí jen slávou a úspěchem. Roku 1990 na něj byl vydán zatykač samotnou národní protidrogovou agenturou USA – DEA. Nedlouho na to si pro něj taky DEA přišla a Neville byl nucen veškeré své genetiky prodat svému následníkovi Benovi Dronkersovi.  

“Ben svoji roli rozhodně nebral na lehkou váhu a krátce na to založil jednu z dodnes nejprestižnějších semenných bank Evropy – Sensi Seeds.”

Haze - odkaz slavné sativy, který trvá dodnes

Od chvíle, kdy legendární šlechtitel Neville přistál v Holandsku uběhlo již více než 30 let. Revoluce v příběhu konopí, kterou Neville i Sam způsobili, však pěstitelskou scénou otřásá dodnes. V dnešní době již téměř není možné najít seed banku, která by některou z vlastních verzí Haze nenabízela. Legendy praví, že pokud víte, na které dveře v Amsterdamu zaklepat, můžete stále najít pravé a prapůvodní geny Nevillovi Haze...

Historii Haze jsme si tedy probrali důkladně a je načase nahlédnout na modely konopí, které tuto proslulou genetiku hrdě nesou dodnes. Zároveň nahlédneme na několik názorů jejich uživatelů:  

O čem píšeme

1. Super Silver Haze  

Super Silver Haze byla jednou z variant, která se i přes své kvality během svého vzniku netěšila tolik zasloužené slávě. Zlomovým momentem zde však byla výhra Cannabis Cupů magazínu High Times během let 1997, 98 a 99. Od té doby, co se genetika Super Silver Haze projevila jako tříroční sativní šampión se její popularita na počáteční úroveň již nikdy nesnížila. Uběhlo 20 let od jejího “profláknutí” a Super Silver Haze je stále bezpochyby jednou z nejžádanějších Haze variet.  

SweetButter80: “Je zhruba půl šesté, migrény se začínají projevovat. O půl hodiny později se rozhoduji medikovat pomocí Super Silver Haze. Účinky pociťuji téměř okamžitě - asi 5 až 10 minut po několika prvních potáhnutích. Bolest a nevolnost ustupují. Úzkost nebo paranoia se při této dávce nevyskytuje. Alespoň ne u mě osobně. Paráda, jen nedoporučuji na večer. Energetický a mentálně povzbudivý efekt lze cítit několik hodin.”

2. Nevilles Haze

Po přečtení Nevillovi bohaté historie a jeho pečování o genetiku Haze vás jistě napadlo, jestli je ještě tento originál možné sehnat. Nevilles Haze od Green House Seeds je zde právě pro ty, kteří mají v zájmu tyto dějepisné geny nejen vyzkoušet, ale i zachovat. Fakt, že se jedná o dost starý model zde nebrání ve vysoké produkci léčebných kanabinoidů - dle statistik květy Nevilles Haze dosahují průměrně 21% THC a 1.1% CBD. Pro pacienty, kteří potřebují více CBD se Nevilles Haze nedoporučuje. Naopak ti, kteří hledají pro vlastní léčebné účely co nejvíce THC se zde nabízí kvalitní příležitost.  

Medijane: “Za mě ideální volba v honbě za snížením depresí přírodní cestou. Změny nálady a celkově psychického rozpoložení jsou zde zaručeny. Střední až těžká dávka je ideální pro úlevu od sociálních úzkostí a stresu. Za zmínku stojí i dost příjemný, teplý efekt na fyzické tělo, který je podle mě ideální pro zlepšení vašich sexuálních chvilek.”

3. Dutch Haze

Dutch Haze je dlouhodobým projektem seed banky Dutch Passion, ve kterém se pojí snaha amerických i evropských fanoušků i rostlin Haze. Výsledkem je 90% sativa, která v sobě nese vše, co považují praví znalci Haze za důležité - silný cerebrální a smyslný účinek. To vše pochopitelně při zachování originálního, bylinného terpenové spektra. Dle šlechtitelů je kromě obsahu THC velmi důležité zachovat také původní terpeny, které ve výsledku tvoří danou “osobitost” modelu.

Emeken: “Můj nejoblíbenější strain pro chvíle, kdy si chci vychutnat kvalitní muziku nebo dělat něco kreativního. Povzbuzující účinek se zde výborně hodí pro přilákání můzy a pevně se držím názoru, že může v kreativním procesu pomoci všem muzikantům.”

4. Chocolate Haze

Chocolate Haze je mezi pěstiteli, uživateli a nověji i pacienty považována za určitou specialitu mezi Haze - jedná se o výsledek pečlivého snažení seed banky Royal Queen Seeds, která se zde pokusila zkřížit thajský model OG Chocolate Thai se známou Cannalope Haze. I přes lehkou citlivost na plísně je uživatel odměněn výjimečností terpenového spektra i bohatého léčebného efektu.

“Pěstitelé si zde naopak chválí na sativu nezvykle rychlé dozrávání, kterého je dosaženo díky thajské části genetiky.”

5. Shining Silver Haze

Cílem Royal Queen Seeds během šlechtění Shining Silver Haze bylo vzít původní Haze genetiky ze sedmdesátých let, zkombinovat je s novým, výše zmíněným typem Super Silver Haze a dosáhnout tak moderního hybridu, schopného vyprodukovat jak vyšší objem květů, tak vyšší obsah léčebných kanabinoidů a zejména THC. To vše se zde podařilo spolu se zachováním kvalit originální Haze.  

SpeedandWeed: “Wow, horké! Že se zde potýkám fakt s kvalitou, jsem poznal hned 5 minut po prvním potáhnutí. Na to, že to byla Haze jsem si všiml zvláštní kombinace účinků. Během chvíle jsem se cítil nakopnutý a energetický, další chvíli zase příjemně ospalý a omámený. Stav se moment od momentu měnil, zajímavé!”

6. Haze Berry

V případě Haze Berry se jedná opět o kombinaci výše zmíněné Super Silver Haze spolu s konopnou celebritou a dítětem DJ Shorta – Blueberry. Kombinace převážně sativních genů spolu s Blueberry zde ve výsledku tvoří 80% sativu, která však nese typický terpenový otisk Blueberry. Křížením dvou odrůd s extrémními obsahy THC se samozřejmě výsledný obsah nesníží, naopak dost možná zvýší. Zajímavostí je, že se u Haze Berry vyskytuje i nezvykle vyšší obsah CBD než u jejích předků.  

GhostofJack: “Dost mi to připomíná Blue Dream. Rozdílem jsou lehce sněhovější, pryskyřičnatější květy. Aroma Blueberry jde cítit malinko méně než v případě Blue Dream, zato rychlost nástupu efektů je zde o dost rapidnější. Je to taková rychlejší verze Blue Dreamu, ale rozhodně pocítíte i lehké uvolnění fyzického těla. Tak jako tak, fyzický účinek se dá jednoduše zvýšit s každou další dávkou.”

7. Delahaze

Delahaze je pro změnu dílem semenné banky Paradise Seeds, kteří se rozhodli o malinko exotičtější genetickou kombinaci. Pro svou Haze zvolili jako rodiče odrůdy Mango Haze a Californian Lemon Skunk. Jak jistě tušíte již z názvu, terpenové spektrum je zde značně limonenové, což ocení zejména pacienti, kteří hledají zklidňující modely, schopné zahnat pocity stresu a psychického tlaku. Paradise Seeds hrdě tvrdí, že se jim v tomto modelu podařilo originální genetiku nejen zachovat, ale navíc ještě obohatit.  

HealthyHedonist: “Tahle sativa na mě zaúčinkovala úplně naopak, než bych zprvu čekal. Oproti klasické vlně paranoie, na kterou jsem si už u sativ stihnul zvyknout, se mi dostalo pouze čisté vlny energie, která mě vyhnala na zahradu. Stihl jsem udělat o dost víc práce než normálně, a navíc pěkně pod léčebným vlivem Delahaze.”

8. The Bulldog Haze

Další z řady brandových Haze je výtvor značky Bulldog seeds, příznačně nazvaný The Bulldog Haze. Ti z vás, kteří již měli možnost procestovat a důkladně prohlédnout Amsterdam ví, že coffee shopy Bulldog patří k největším a nejznámějším konopným řetězcům tohoto ikonického města. Jakožto šlechtitelé, kteří měli původní genetiku Haze doslova za rohem, se mistři Bulldog rozhodli vypěstovat tuto legendu podle vlastních představ.  

Ke spojení došlo konkrétně využitím neopomenutelné Super Silver Haze (Skunk 1 X Haze X Northern Light 5) spolu s Lemon Skunkem plným typicky citrusového limonenu.  

9. Liberty Haze

Liberty Haze je počin kalifornských Barney’s Farm, který je v případě Haze hybridů zejména přimícháním až mystickými modely – Chemdawgem a G13. Zkušení uživatelé i pacienti ví, že tyto dvě odrůdy se neberou na lehkou váhu. Výsledkem je hybrid, který dozrává rychle, nabízí extrémní množství léčebných kanabinoidů a unikátní terpenové spektrum. Pacienti si navíc často chválí příznivé efekty proti úzkostem prožívaných během období vysokého stresu.

PT820: “Jestli hledáte totálně vyvážený hybrid, potom nemůžu než doporučit Liberty Haze. Osobně jsem sám pátral po něčem, co bych mohl kouřit ráno, odpoledne i večer, prostě kdykoli. Nejlepší je však Liberty Haze před kardio workoutem. Minule jsem chytl totální zone-out, zahleděl se do zdi a luxusně si vychutnal muziku. Skoro jsem si nevšiml, že jsem mezitím stihl uběhnout 90 minut v kuse na běžícím páse.”

Zdroje: leafly.com santyerbasi.com

Časté dotazy

Cannabis sativa neboli konopí seté je druhem konopných semínek. Pochází z teplejších a tropických oblastí. Dorůstají vysokých rozměrů, do téměř až tří metrů, díky čemuž jsou sativa semena vhodná pro outdoor pěstování. Vytváří lehké, dlouhé a tenké palice s úzkými listy. Sativy mívají zemité aroma připomínající palivo.

Skeptičnost vůči konopí se ve společnosti postupně usazuje a vzrůstá povědomí o jeho lékařském využití. Z toho důvodu se jednotlivé země postupně uchylují k jeho legalizaci, jako například Mexiko, které schválilo konopí k rekreačním účelům. Již v současné době je legální v Uruguayi, Kanadě, některých státech USA a Nizozemsku. V Lucembursku je povolena konzumace a pěstování semínek konopí pro vlastní účely a každá domácnost smí sklidit až 4 rostliny, čímž se stala první zemí v Evropě, která toto schvaluje. V Nizozemsku je 5 g konopí pro osobní potřebu legální, kouření na ulici však nikoli.

Odrůdy marihuany se od sebe liší stejně jako ostatní rostliny, rozdíly můžeme najít třeba v různé velikosti listů, výšce rostliny a podobně. Konopí můžeme rozdělovat dle chemotypů: rostliny, které obsahují vysoké množství THC a zároveň nízký obsah CBD, ty, které mají vysoký nebo střední obsah THC, ale i vysoké množství CBD, ty, které mají nízký obsah THC s vysokou hladinou CBD, ty, které mají vyšší obsah THC i CBD a rostliny, které mají méně než 0,3% THC. Odrůdy se také často rozdělují na sativu a indiku. Sativa má vyšší podíl psychotropních látek a indica naopak nižší.

Semenné banky jsou takzvané knihovny semen, jsou určeny k zachování genetiky semen a jejich rozmanitosti. Jsou v nich uloženy informace o účincích v bojích proti různým onemocněním. Jsou určeny nejen ke studiím a rozvoji, ale i k zachování genetické informace a rostliny. Konopných seedbanek můžeme nalézt mnoho, k nejznámějším patří například Barney’s Farm, Royal Queen Seeds nebo Green House Seeds. Tyto a další banky šlechtí a produkují svá semínka ať už cannabis indica nebo sativa a také CBD odrůdy s nižším obsahem THC

Vydáno: 11/05/18