Když se řekne Coffee shop

Sám název napovídá, že se jedná o kavárnu, ovšem tato kavárna nám nabídne více než pouhý šálek kávy. Kromě tradičního nápojového lístku zde dostanete i tzv. marihuanové menu. Výběr je opravdu široký a na své si jistě přijde i sebenáročnější zákazník. U nás se bohužel s tímto typem kaváren nesetkáme. Jediným místem na světě, kde je toto legální je Nizozemsko.  

 Coffee shopy jsou velkým turistickým lákadlem. Ročně je navštíví přes milion a půl lidí. V celém Nizozemí jich je kolem 700 a v samotném Amsterdamu téměř třetina

Můžete zde koupit 5g marihuany na osobu. Už to je jisté omezení pro prodejce. Potýkají se ale s větším problémem, což je možnost skladovat pouhých 500g. Vláda jim přestává vycházet vstříc a od 1.1. 2013 vyšel nový zákon, který bude mít za následek jistý krach některých prodejců. Jedná se o zákaz prodeje marihuany cizincům v Nizozemsku. Ale vraťme se na začátek.

 

Historie

Počátek coffee shopů se datuje začátkem 70.let 20.století. Nizozemsko v té době vymezuje rozdíl mezi měkkými a tvrdými drogami, přičemž dealery tvrdých drog přísně postihuje a měkké drogy jako marihuana jsou tolerovány. Mezi první vzniklé coffee shopy patří Mellow Yellow a Bulldog. 

1976- dochází k úpravě zákona, kde se jasně vytyčuje množství marihuany, které není považováno za trestný čin (30g). Ilegalita kaváren přesto trvá až do roku 1980

V 90. letech se vláda rozhoduje, že omezí množství kaváren. Začínají se vydávat povolení k provozu. Všechny kavárny musí mít zeleno-bílý štítek, který prokazuje, že mají licenci pro prodej marihuany.

 

Současnost

Jak již bylo zmíněno výše, od 1.1.2013 vyšel v platnost zákaz prodeje marihuany cizincům v Nizozemsku. Výjimku ze zákazu má pouze Amsterdam, kde se marihuana nadále cizincům prodávat může. Marihuana a hašiš bude k mání jen s konopným průkazem, který však cizinci nedostanou. Argumentací vlády je, že coffee shopy jsou spojené s kriminalitou. Objevují se stále častěji ilegální pěstírny, které coffee shopy zásobují. Bohužel se tak může stát, že se Vám dostane konopí u kterého nemáte jistotu jak silné je, jestli neobsahuje pesticidy- chemické látky proti biologickým škůdcům, atd.  

Výběr marihuany je opravdu široký


 

Předpisy pro coffee shopy

  • žádné reklamy                                                            
  • zákaz exportu mimo Nizozemsko
  • zákaz prodeje tvrdých drog
  • zákaz prodeje mladším 18 let
  • max. 500g skladem
  • max. 5g marihuany na 1 osobu

 

Jako správný turista, pokud se rozhodnete vyrazit za poznáním marihuanového ráje Vám nabídneme pár tipů na velmi oblíbené coffee shopy. 

 

Rasta baby

Najdeme ho v Prins Hendrikkade 6-7, 1012 Tk Amsterdam, otevírací doba je tu od 9:00- 01:00. Hudba i interiér přizpůsoben pro milovníky reggae.

coffee shop Rasta Baby

Grey Area 

Je malý coffee shop, ale velmi oblíbený. Má hodně kvalitní zboží. Oplývá zvláštní americkou atmosférou, což podtrhuje i hudba, která je přěvážně americká rocková.

Výsledek obrázku pro grey area coffee shop

Barney´s

Je nejvíce originální a futuristický coffee shop. Setkáte se zde s příjemným personálem. Otevírací doba je od 7:00- 01:00.

Výsledek obrázku pro coffee shop barneys amsterdam

Abraxas

Letos oslaví 21 let působnosti na trhu. Jedná se doslova o krásné, klidné a pohádkové místo.

coffee shop Abraxas

Pink Floyd

 

Velký třípatrový coffee shop. Nabídka marihuany opravdu rozsáhlá. Levně a chutně se tu i najíte.  

Související obrázek

Z dalších: Kandinski- Jeden z nejmenších coffee shopů, pouze jeden stolek a malý bar, Bulldog- Nejstarší a nejznámější, La Canna- Největší třípatrový coffee shop v Amsterdamu. K dispozici billiard, Doors- Ve stylu 70. let. 

 Výsledek obrázku pro bulldog coffee shop amsterdam

Související obrázek

Po návštěvě některého z coffee shopů si zajisté odvezete domů zážitek na který budete ještě dlouhou dobu vzpomínat. 

  • Články z kategorie Aktuální témata mají pouze informační charakter. Nemají za cíl vybízet k pěstování ani šíření konopí jako drogy, ale vytvářet osvětu léčebného konopí.

Vydáno: 02/04/13