Nejlepší dokumenty o konopí

Ze všech stran se na nás neustále hrnou nejrůznější informace o marihuaně. Jednou se hovoří o jejím neuvěřitelném lékařském využití, podruhé se hovoří o její škodlivosti. Chcete si udělat nějaký ucelený obrázek o konopí? Zajímají vás osobní zkušenosti pacientů, kteří konopí využívají pro léčbu své nemoci? Zajímá vás pozadí a politické hry, které ovlivňují společenský postoj k marihuaně? Nebo chcete jednoduše znát její dlouhou a bohatou historii?

Pokud jste alespoň jednou odpověděli ano, jste na správné adrese. Máme tady pro vás výčet těch nejlepších dokumentů, na které se stojí za to podívat.

České dokumenty o konopí

Nejdříve začneme českými dokumenty. Těch sice není tolik, ale vybrali jsme pro vás ty nejlepší.

1. Konopné pašije, hodnocení CSFD: 71 %

  •        ČR, 2010
  •        40 minut

Tento dokument sleduje osud manželů Dvořákových, kteří se rozhodli pomoci nemocným lidem a navzdory zákonům k jejich léčbě používali konopí. Protože je takové jednání v naší zemi v rozporu se zákonem, problém na sebe nenechal dlouho čekat.

Poté sledujeme osud Mgr. Dušana Dvořáka, který je odsouzen k nepodmíněnému trestu. V dokumentu vystupují onkologicky nemocní pacienti, které Mgr. Dvořák léčil a hovoří o jejich zkušenostech a o posunu v léčbě.

2. Rok konopí, hodnocení CSFD: 67 %

  •        ČR, 2012
  •        90 minut

Rok konopí je velmi komplexní dokument. Za scénářem dokumentu stojí Jakub Hrnčíř – člověk, kterému byl v roce 2009 v oku diagnostikován nádor a tento podnět ho dovedl k vytvoření dokumentu, který nám dává nahlédnout na český i světový legislativní  rámec užívání konopí a odhaluje jeho léčebné účinky.

V dokumentu dostalo prostor mnoho lidí, kterých se toho téma nějak dotýká, jako jsou vědci, politici, adiktologové nebo dokonce Dušan Dvořák, o němž pojednává námi první zmíněný dokument.

Současně tento film sleduje pacienty sužované rakovinou nebo roztroušenou sklerózou po dva roky a dává nám nahlédnout na vývoj jejich nemoci.

Pokud stojíte o celistvý pohled na problematiku konopí v naší zemi, Rok konopí by vám rozhodně neměl uniknout. Natáčení probíhalo po dobu dvou let na území České republiky a Izraele.

3. Sázet a žít, hodnocení CSFD: nehodnoceno

  •        ČR, 2016
  •        110 minut

Premiéra tohoto dokumentu proběhla v roce 2016 a to při příležitosti Mezinárodního dne pro lidská práva. Autoři dokumentu se dívají do zákulisí prohibice konopí a ukazují možnosti a „nemožnosti“ pěstování konopí v naší zemi. Snímek tak otevírá otázku omezování lidských svobod.

zdroj: csfd.cz

4. Pološero: Marihuana dar i prokletí, hodnocení CSFD: nehodnoceno

  •        ČR, 2012
  •        26 minut

Cyklus České televize Pološero se v tomto dílu blíže zaměřil na konopí. Přínos dokumentu spočívá jednoznačně v tom, že nabízí divákovi oba pohledy: reflektuje místa, kde konopí pomáhá i místa, kde konopí uškodilo.

zdroj: ceskatelevize.cz

Dokumenty o léčebných schopnostech marihuany

Teď se přesuneme za hranice našeho státu a podíváme se na další úspěšné dokumenty. A začneme těmi, které sledují především léčebný potenciál konopí.

1. Dejte jim trávu (Weed the People), hodnocení CSFD: 86 %

  •        USA, 2018
  •        97 minut

Prvním a velmi zajímavým počinem je dokument z dílny Netflixu a obdržel mnoho cen. Pojednává o léčebné marihuaně, o jejích schopnostech a o legislativě, která léčbu komplikuje nebo znemožňuje.

Do centra zájmu jsou zde postaveni pacienti trpící rakovinou a vidíme, jak jim konopí dokáže pomáhat. Je odhozena politika a propaganda a skutečná pravda o marihuaně je demaskována.

Příběh je o to silnější, že do léčebných schopností konopí nám dávají nahlédnout rodiny, které využívají medicinského potenciálu pro léčbu těch nejbezbrannějších – svých dětí.

2. Drogy a mozek (Drogues et cerveau), hodnocení CSFD: 79 %

  •        epizoda: Konopí- výzva pro vědu
  •        Francie, 2005
  •        50 minut

Tento cyklus má pět dílů a v každém z nich se hovoří o vztahu mozku s konkrétní skupinou drog. Jedním z dílů je právě Konopí: výzva pro vědu. V dokumentu se dozvíte, jak konopí a jednotlivé kanabinoidy ovlivňují náš mozek a tělo, a že schopnost těchto kanabinoidů (THC, CBD, CBC) působit na náš endokanabinoidní systém není žádnou novinkou.

Dozvíte se také, že konopí není jen drogou ovlivňující naši mysl, ale také potenciálním medicínským prostředkem pro léčbu anorexie nebo obezity.

3. Útěk před lékem (Run for the Cure), hodnocení CSFD: 78 %

  •        Kanada, 2008
  •        58 minut

Když Rick Simpson utpěl v roce 1997 zranění hlavy. Pro velké bolesti se rozhodl najít léčebnou alternativu, která mu konečně uleví. Pomyslným osvoboditelem se mu stal konopný olej s vysokým obsahem THC. Rick zjistil, že tento olej dokáže pomoci i lidem bojujícím se závažnými nemocemi, jako je rakovina, takže se rozhodl, že jim bude zdarma pomáhat v boji s nemocemi. O potenciálu léčby konopím chtěl uvědomit i úřady i lékaře. To ho bohužel dostalo do nepříjemného střetu se zákonem.

zdroj: eternalplants.com

4. Konopí – zázračný lék? (Cannabis, un super medicament), hodnocení CSFD: 70 %

  •        Francie, 2017
  •        53 minut

Tento dokument nás vezme na cestu poznání a dává ucelený přehled o léčených dovednostech této tabuizovaní rostliny. Zavede nás do tajů léčby a představí nám nové poznatky v oblasti medicíny, které pomáhají s léčbou, a u mnoha pacientů vede léčba konopím k úplnému vyléčení.

Proč je ale marihuana někde legální a někde ne? A pokud ji k léčbě budeme používat, tak v jakém množství a jakou formou?

Dějiny konopí a pozadí konopného byznysu

Další oblast dokumentů, do které společně nahlédneme, jsou ty dokumenty, které nepojednávají pouze o léčebných schopnostech konopí, ale také o jeho historii, o mýtech a faktech, se kterými se pojí a o politických bojích, které ho provázejí.

1. The Union (The Union: The Business Behind Getting High), hodnocení CSFD: 83 %

  •        Kanada, 2007
  •        104 minut

The Union chce změnit náš úhel pohledu na konopí. Už ve škole nás učili, že marihuana je pouze schůdek ke tvrdým drogám. Ale je to skutečně tak? Je konopí démon nebo lék?

V Britské Kolumbii se z nelegálního obchodu s marihuanou stal obrovský byznys, kterému zasvěcení přezdívají „Unie“. Autor dokumentu prostřednictvím pěstitelů, policistů, kriminologů, ekonomů, lékařů, politiků a ikon popkultury mapuje toto podsvětí a následky tohoto podnikání. Dochází k tomu, že toto odvětví možná profituje právě z toho, že je nelegální.

trailer: https://www.imdb.com/video/vi327260185?playlistId=tt1039647&ref_=tt_ov_vi

2. The Culture High, hodnocení CSFD: 86 %

  •        USA, VB, Kanada, Španělsko, 2014
  •        120 minut

Tento celovečerní dokumentární film je pokračováním předchozího snímku The Union. Tentokrát se dostáváme do USA a podrobně sledujeme tamní zákaz marihuany a válku, která je proti ní vedená. Reflektován je zde vliv médií a postoj politických elit. Dokument je skutečně skvěle natočený a je ověnčen mnoha cenami, jednou z nichž je cena za nejlepší dokumentární film.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=cGCraLGvUss

3. Historie marihuany (Marijuana Nation), hodnocení CSFD: 78 %

  •        USA, 2008
  •        50 minut

Dokument z produkce National Geographic je vhodný pro všechny, kteří se chtějí dozvědět něco z historie této rostliny. Snímek nás zavede daleko do minulosti, aby nám ukázal, že sociální a náboženský význam marihuany není nic nového.

Díky dokumentu vidíme, že rituální užívání konopí pro změnu stavu mysli bylo historicky stejně běžné jako užívání konopí pro léčebné účely, a to už v 16. století před naším letopočtem.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=XgZvoWlvoyU

4. Tráva – dějiny hulení (Grass), hodnocení CSFD: 77 %

  •        Kanada, 1999
  •        79 minut

Tento snímek pojednává opět o válce vedené proti drogám a vývoji vztahu ke konopí ze strany americké veřejnosti. Dokument důkladně mapuje celé 20. století a ukazuje, jak přístup a pohled na marihuanu procházel mnohými obměnami.

Nahlížíme zde do účelné manipulace a démonizace konopí, dobové záběry ilustrují, jaké nástroje je elita ochotna používat, aby z marihuany udělali nebezpečnou drogu. Pokud chcete vidět dlouhodobý vývoj vztahu americké společnosti ke konopí, doporučujeme tento dokument zhlédnout.

trailer: https://www.imdb.com/video/vi950731033/?ref_=tt_vi_i_1

5. Marihuana: Fakta a mýty (Marijuana: A Chronic History), hodnocení CSFD: 65 %

  •        USA, 2010
  •        88 minut

Některé státy ji zakazují, jiné dávají peníze do výzkumu jejich schopností. Proč se každý na marihuanu dívá z jiného úhlu pohledu? Každý máme nějaký soubor informací, případně předsudků, se kterými pracujeme a jež formují náš pohled na tuto rostlinu. Léči nebo naopak škodí našemu tělu? Podívejte se na tento dokument a zjistěte, co jsou jen pouhé mýty a kde se ukrývá skutečná pravda o konopí.


zdroj: imdb.cz

Oddychové dokumenty o marihuaně

Další tři dokumenty, které si představíme, jsou natolik specifické, že si pro ně vytvoříme zvláštní kategorii a představíme si je každý zvlášť.

1. The Up in Smoke Tour, hodnocení CSFD: 92 %

  •        USA, 2000
  •        119 minut

Užijte si největší koncertní show z první řady. Jeden z největších hiphopových zážitků všech dob. V dokumentu se objeví Dr, Dre, Snoop Dogg, Ice Cube, Eminem a další.

zdroj: http://wstgloballv.com/

2. Super High Me, hodnocení CSFD: 57 %

  •        USA, 2007
  •        89 minut

Stand-up komik a uživatel marihuany dokumentuje třicet dní života bez marihuany a třicet dní jejího nepřetržitého užívání, aby porovnal účinky obojího a zjistil, zda má časté užívání vliv na lidské zdraví.

Dokument Super High Me je jakousi variací na dokument Super Size Me Morgana Spurlocka, který si pro stejný koncept vybral pojídání pouze jídla z řetězce McDonald’s.

Dokumenty v původním znění:

1. H.E.M.P. Documentary series: 

Dokument mapující komplexní využití technického konopí v průmyslu, a to jak třeba textilním, tak lékařském.

2. Bringing It Home: 

Poslední dokument sleduje historii technického konopí v USA a změny v možnostech jeho pěstování. Ukazuje jeho nezastoupitelný význam v mnoha oblastech, dokonce i ve stavebním průmyslu. Dokument vyšel v roce 2013 a ještě téhož roku dostal ocenění.

zdroj:imdb.cz

3. Breaking Habits

Snímek, ve kterém hraje hlavní roli skupina aktivistů vedená samozvanou jeptiškou a usiluje o legalizaci své marihuanové farmy v kalifornském okrese Merced.

trailer: https://www.imdb.com/video/vi1544403481?playlistId=tt6856056&ref_=tt_ov_vi

4. Weediquette

Tento dokumentární seriál se zabývá vědou, kulturou a ekonomickou stránkou legalizace konopí. Dokumentuje také, jak lékařská marihuana pomáhá a je účinnou léčbou pro lidi, kteří bojují s těžkými nemocemi, jako je rakovina apod.

https://www.imdb.com/video/vi3183328537?playlistId=tt5734106&ref_=tt_ov_vi

Ať už se podíváte na kterýkoliv z těchto dokumentů, zjistíte, že je jedno pojí. Konopí je skutečně všestranná rostlina, která dokáže pomáhat. Pokud chcete poznat její léčebný potenciál, doporučuje zvolit CBD olej, který není psychoaktivní a jeho užívání je zcela v souladu se zákonem.

Doporučené produkty

Časté dotazy

Endokanabinoidní systém, neboli ECS je komplexní systém buněčné signalizace. Reguluje hladiny hormonů, spánek, náladu a spoustu dalšího. THC a CBD fungují interakcí s ECS, ten je aktivní i přesto, že jste nikdy neužili jakýkoliv konopný výrobek. CBD se váže na ECS aniž by aktivoval jeho receptory. Naopak THC stimuluje ECS receptory v mozku a podílí se na regulaci serotinu. CBD je aktivní složkou v konopí, které není psychoaktivní a díky například CBD oleji přispívá k léčbě mnoha fyzických i psychických problémů.

Skeptičnost vůči konopí se ve společnosti postupně usazuje a vzrůstá povědomí o jeho lékařském využití. Z toho důvodu se jednotlivé země postupně uchylují k jeho legalizaci, jako například Mexiko, které schválilo konopí k rekreačním účelům. Již v současné době je legální v Uruguayi, Kanadě, některých státech USA a Nizozemsku. V Lucembursku je povolena konzumace a pěstování semínek konopí pro vlastní účely a každá domácnost smí sklidit až 4 rostliny, čímž se stala první zemí v Evropě, která toto schvaluje. V Nizozemsku je 5 g konopí pro osobní potřebu legální, kouření na ulici však nikoli.

Účinky marihuany při jejím kouření jsou znát již pár sekund po vdechnutí. Kouření marihuany je nejbezpečnější způsob užívání THC. I přesto, že THC má prokazatelně tlumící účinky na rakovinu, dehet, který se kouřením dostává do plic je škodlivý pro naše tělo a rakovinotvorný. Účinky marihuany mohou být změny chování a vnímání, euforie, pocit uvolnění nebo útlumu, ale je možná i úzkost, neklid nebo paranoia. Jsou však velmi individuální a pokud má člověk nízkou toleranci na THC, je ideální možnost nahradit jej za CBD produkty, které nejsou psychoaktivní.

Zákon zakazuje psychoaktivní látky, tudíž produkty s obsahem THC více jak 1% (dříve 0.3%). Naopak CBD psychoaktivní není, tudíž je v České republice legální a dle studií je dokonce i prokázán jeho léčivý účinek. CBD je na trhu dostupný v několika variantách, jakými jsou například CBD oleje, konopné potraviny, které jsou prospěšné pro náš imunitní systém, ale i semínka konopí s vysokým obsahem CBD. Cannabinoid CBD je také velmi prospěšný pro naši pleť, proto na trhu můžeme nalézt spoustu kosmetických výrobků právě s jeho obsahem. Jsou jimi třeba pleťové oleje, krémy nebo balzámy na rty.

Dle studií má THC vliv na úbytek šedých buněk mozkových, ale naopak se podílí a zlepšení kvality bílých mozkových buněk. Nadměrné užívání může vést ke změně chování a ke zhoršení sociální interakce, přesto však byly prokázané léčebné účinky THC na Parkinsonovu nebo Alzheimerovu chorobu a roztroušenou sklerózu. V ČR dostanete THC pouze na lékařský předpis. Studie opravdu potvrzují změny v mozku a kognitivní poruchy. Marihuana má vliv na paměť, učení a pozornost. Všeobecně jsou doporučovaná semena konopí s vyšším obsahem CBD, která je nepsychoaktivní.

Konopí můžeme rozdělit na dva druhy - konopí seté a indické. Konopí seté má obsah THC do 0,3%, zatímco indické konopí nad 7%. THC má psychotropní účinky, může na něm vzniknout závislost. Naopak CBD žádné psychotropní účinky nemá, přestože mají s THC velmi podobné chemické složení. CBD se může používat jako léčivo díky jeho blahodárným vlastnostem. Jako technické konopí se označují semena konopí, které mají obsah THC do 0,3% a dle zákona č. 167/1998 Sb. §5 jej lze volně kupovat, pěstovat a dále zpracovávat. Taková semínka můžou mít naopak vysoký obsah léčivého CBD.

  • Články z kategorie Legalizace konopí mají pouze informační charakter. Nemají za cíl vybízet k pěstování ani šíření konopí jako drogy, ale vytvářet osvětu léčebného konopí.

Vydáno: 07/01/21
(Aktualizováno: 08/10/21)