Konopný med: Příprava krok za krokem

Podomácku vyrobené produkty z konopí jsou stále populárnější díky své účinnosti a snadnému použití. Konopný med představuje lahodně sladký pokrm, ve kterém se mísí jedny ze dvou nejléčivějších darů přírody: med a konopí. Výroba konopného medu už navíc nemůže být jednodušší. V tomto článku vám poradíme, jak si vyrobit domácí konopný med.

Co je to konopný med?
Co je to konopný med

Konopný med v sobě snoubí med a konopí. Konopný med (neboli "cannahoney") se dá použít do různých receptů, v jejichž postupech se používá med. Použít ho také můžete místo jiných sladidel při přípravě sladkých i slaných pokrmů, nebo si toto sladké tekuté zlato můžete jednoduše přimíchat do šálku čaje.

Zpočátku se může zdát konopný med jako zvláštní nápad, ale existuje spousta důvodů, proč tuto sladkou pochoutku vyzkoušet. Blahodárné účinky medu v kombinaci s širokou škálou léčivých účinků konopí vytváří z konopného medu skvělou surovinu, která vám osladí den a navíc bude prospěšná pro vaše zdraví a celkovou duševní pohodu.

První krok výroby konopného medu: Dekarboxylace konopí
První krok výroby konopného medu Dekarboxylace konopí

Před samotnou přípravou medu je nutné dekarboxylovat konopné palice. Prospěšné látky obsažené v konopí, jako je například CBD, se totiž musí nejprve aktivovat, aby je lidské tělo dokázalo vstřebat.

Dekarboxylace je přitom velmi snadná. Konopí stačí rozdrtit a mírně zahřát.

  1. Troubu předehřejte na 120° C.
  2. Konopí na plechu rovnoměrně rozprostřete. Ujistěte se, že používáte jemně rozdrcené palice.
  3. Plech vložte do trouby na 30 až 45 minut.
  4. Každých 10 minut rozdrcené palice opatrně promíchejte, aby byly rovnoměrně vystaveny teplu.
  5. To, že je konopí dekarboxylované a připravené k použití poznáte podle toho, že se zbarví do hněda a snadno se rozmělní mezi prsty.

Recept na přípravu konopného medu
Recept na přípravu konopného medu

Výroba této sladké a zdravé konopné suroviny je jednodušší, než si dovedete představit, a navíc ji zvládnete v pohodlí domova.

Suroviny

  • 500 g medu
  • 2-4 g dekarboxylovaného konopí

Postup

  1. Dekarboxylované konopí zabalte do plátýnka a svažte provázkem. Vlastně tak vytvoříte něco jako čajový sáček s tím rozdílem, že tento bude naplněný konopím. Díky tomu bude mnohem snazší konopí po dokončení louhování úplně vyndat. (Další možností je vyluhovat konopí přímo v medu a poté ho přecedit přes síto).
  2. Pečlivě uvázaný sáček s konopím umístěte do hrnce. V závislosti na tom, jak silný med chcete vyrobit, můžete přidat 500 g až 1 kg medu. Platí, že čím méně medu, tím silnější bude konečný produkt.
  3. Hrnec zahřejte na teplotu 93 °C a udržujte při této teplotě jej udržujte asi 4-8 hodin. Směs občas promíchejte. Po dokončení varu je nutné ji nechat vychladnout
  4. Pomocí kleští vyndejte plátýnko s konopím
  5. Z plátýnka vymačkejte do nádoby zbylý med.
  6. Směs nalijte do vzduchotěsných sklenic.
  7. Konopný med uchovávejte v chladu.

Jakmile je váš konopný med hotový, můžete si ho přidat do kávy nebo do čaje. Můžete jím také nahradit část nebo veškeré sladidlo v pečivu a moučnících nebo ho přimíchat do dresinku a použít jej jako zálivku na salát.

Tipy a triky na přípravu konopného medu
Tipy a triky na přípravu konopného medu

Jednou z největších výhod konopného medu je jeho jednoduchá příprava i následná spotřeba, nicméně i tak Vám níže nabízíme několik osvědčených tipů a triků:

  • Zvolte odrůdy s vysokým obsahem CBD. I když konopný med můžete vyrobit z jakékoliv konopné rostliny, odrůdy s vysokým obsahem CBD mají větší léčivé účinky.
  • Použijte kvalitní med. Med je velmi různorodý a existuje v mnoha variantách. Každý z nich má trochu jinou vůni, barvu a chuť, proto se nebojte experimentovat a vyberte takový med, který vám nejvíce chutná.
  • Dochuťte si med různými příchutěmi. Zvolte například různé koření, citrusovou kůru nebo čerstvé bylinky, které dodají medu skvělou chuť.
  • Pokud nemáte rádi med, vhodnou alternativou může být agávový nebo javorový sirup. Samotný postup výroby zůstane stejný, ale nezapomeňte na to, že vzniká tinktura nemusí mít stejné léčebné účinky jako při použití medu.
  • Buďte opatrní. Ze začátku je dobré použít polovinu až celou čajovou lžičku a vyčkat alespoň 45 minut, abyste zjistili, jak se cítíte. Dávkování si pak můžete snížit nebo zvýšit podle potřeby.
  • Konopný med skladujte na tmavém místě při pokojové teplotě bez přístupu světla a tepla po dobu až 2 měsíců.


Konopný med se skvěle hodí do čaje, který si můžete zakoupit na našem e-shopu. Tak jej vhoďte do košíku a nechte si jej doručit až domů.

Podobné články

Štítky

Autor: Lidka